На Сумщині майстриня 50 років вишиває килими

У селі Шевченкове, що неподалік Глухова, живе майстриня Валентина Худан. Нині їй 89 років. І майже половину віку жінка створює килими.

Цим майстриня займається з дитинства. Жінка згадує, її велика родина жила бідно. Тож, рукоділлям ще маленькою Валя заробляла сім’ї на хліб.

Про це розповідає обласне видання СТС.

Перший свій килим Валентина створила у 45 років. Спробувати нову техніку вмовила сестра. Відтоді майстриня не повертається до інших видів рукоділля.

Майстриня Валентина 27 років працювала в колгоспі, ще стільки ж — на кухні у сільській школі. Також доглядала дітей та вела господарство. А ще саджала городи та вирощувала квіти. Кожну ж вільну хвилину майстриня витинала.

«Пенсію носять, а зараз же тільки жити. А нитки оно які дорогі, а матеріали, а все ж. Гроші принесуть, дочка купляє. Так чого ж мені не шить, так чого ж мені отаку красу не робить. Я любуюся. Любуюся і Господа Бога прошу: «Дай мені ще силочки. А так хочеться», — ділиться Валентина.

У 89 років майстриня тримає господарство: є кури, а також пес. Весною жінка зламала ногу й деякий час не могла ходити. Говорить, тоді не засмутилася, бо мала більше часу на улюблене заняття.

Щоби створити килим, Валентині потрібен ескіз, тканина та нитки. Витинає вона саморобним інструментом. У руках тримає основу від кулькової ручки, де замість пасти  — швейна голка. А в ній — нитка.

У будинку пані Валентини все у її килимах — від підлоги до стелі. Скільки виткала, жінка згадати не може. Роботи вона не продає, а лише дарує друзям та рідним.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.