У Дмитрівській громаді відкрили сільськогосподарський кооператив із хлібопекарнею

У Дмитрівській сільській громаді Кіровоградської області за сприяння Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) запрацював сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Зерносмак» із цехом з виробництва хлібобулочних виробів, пише Децентралізація.

Від Програми USAID DOBRE громада отримала сучасне хлібопекарське обладнання для роботи з борошном (просіювач), тістом (розстійну камеру, тістоміс, тістоформувальну машину, поділювач тіста), готовою продукцією (машина для нарізки хліба). Інше обладнання піч, холодильники, форми, столи та таці для хлібобулочних виробів кооператори закупили власними силами. Окрім того, за власні кошти останні зробили капітальний ремонт приміщення, в якому розташовано хлібопекарню.

«Ми хотіли збільшити додану вартість зернових. А це може забезпечити лише  переробка та виробництво хлібобулочних виробів. У нас є власна місія - випікати для людей свіжий хліб та підтримати громаду. Сьогодні ми шукаємо ринки збуту нашої продукції. З часом плануємо відкрити ще й цех із виробництва макаронних виробів», говорить керівник сільськогосподарського кооперативу Олександр Кущов.

Загальна вартість проєкту місцевого економічного розвитку на сьогодні склала більше 6 млн грн. Більше 2 млн грн фінансової допомоги надала Програма USAID DOBRE, іншу частину чотири мільйони  вклали місцеві кооператори.

На першому етапі консультанти Програми DOBRE вчили представників місцевого бізнесу писати бізнес-плани, підказували юридичні та організаційні моменти створення кооперативу, а пізніше Програма доставила у громаду обладнання та надала консультації в процесі передачі техніки підприємцям.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.