У разі проливних дощів слід обов’язково розпушувати ґрунт навколо рослин на городі — поради

Якщо сезон видався багатим на дощі і над рослинами та майбутнім урожам виникає загроза, то городникам необхідно вживати відповідних агротехнологічних заходів для порятунку городини, пише Ukr.media.

1. Не чекаючи утворення затверділих поверхневих кірок, в обов'язковому порядку розпушуйте ґрунт навколо рослин. Потрібно дати можливість корінню «дихати на повну», щоб вони не почали загнивати.

2. Якщо ділянка буквально «стоїть» у воді, потрібно викопати дренажну канаву і вивести в неї стік. Вода в будь-якому випадку повинна йти зверху вниз.

3. Також за допомогою вил протикайте ґрунт по всій ділянці. Для цього застроміть їх у землю і поворушіть туди-сюди для розширення отворів. Через них вода повинна опуститися нижче.

4. Огляньте теплицю. Якщо земля у ній виглядає як після хорошого поливу, томати можуть почати опускати і скручувати листя. Це означає, що їм не вистачає кисню, а коріння замокло. Як правило, після підсихання ґрунту ситуація поступово виправляється. Ні про які додаткові планові поливи в цей період і мови бути не може. А при сильному намоканні зробіть під невеликим нахилом відвідну канавку вздовж центральної доріжки.

5. Перевірте загущеність тепличних посадок. В період підвищеної вологості, особливо в другій половині літа, варто видалити зайве листя, щоб кущі могли краще провітрюватися. Тримайте двері та бічну тепличну кватирку постійно відчиненими, особливо вдень.

6. Якщо дозволяє час, що залишився до збору урожаю, при перших ознаках грибкових хвороб обробіть рослини фунгіцидними препаратами (перед застосуванням уважно вивчіть інструкцію).

7. Тепер що стосується мульчі. Після затяжних дощів скошену траву або солому бажано відгребти в бік для просушування, а землю під нею розпушити. Потім мульчу потрібно буде повернути (або замінити). При випріванні в сіні або скошеній траві починає масово утворюватися сінна паличка, яка перешкоджає розвитку грибкових захворювань, навіть таких небезпечних, як фітофтора;

8. Якщо у Вас вже почали формуватися кабачки, гарбузи, дині і кавуни, обов'язково підкладіть під них сухі дощечки, щоб вони не контактували з сирою землею.

9. При великій кількості води виконайте мульчування сухою тирсою. Як тільки вони вберуть в себе поверхневу воду, мульчу слід одразу ж прибрати на просушування, після чого вона знову готова для повторного застосування.

10. В умовах підвищеної вологості намагайтеся частіше збирати урожай, не дозволяйте стиглим плодом подовгу затримуватися на рослинах. Вони можуть почати непомітно загнивати, а гниль, своєю чергою, швидко перекинеться на навколишні плоди.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.