Селяни на Волині за безцінь здають торішню картоплю

У селах Волинської області селяни змушені за безцінь віддавати картоплю. Заготівельники приймають торішній урожай за ціною 2,5-3 грн/кг.

Про це пишуть Волинські новини.

«Велику товарну бараболю у нас приймають по 2,50-3 гривні за кілограм. А насіннєву — взагалі по півтори. Дізнавшись про ціни, син хотів викинути все з льоху на смітник. Чоловік ледве вмовив цього не робити», — розповідає Ольга Поліщук з села Затурці Володимирського району.

Читайте також Вирощуємо негіркі огірки | Лайфхаки з грядки

За словами начальника відділу рослинництва і технічної політики управління АПР Волинської облдержадміністрації Олександра Книша, ціну на картоплю формує ринок. Минулоріч вона добре вродила, відповідно, попит перевищив пропозицію. Тому аграрії мусять її збувати за безцінь. Нинішнього року ситуація змінилась.

«Найімовірніше, цьогоріч площі під садіння картоплі в області будуть скорочені. На це вплинули погодні умови — через повінь маємо й досі підтоплені сільгоспугіддя. Але зовсім відмовлятися від садіння другого хліба не варто. Зараз є багато нових скоростиглих сортів картоплі, зокрема, середньо-та ультраранніх, які можуть дати хороший урожай, якщо їх посадити наприкінці травня – на початку червня. Прогнозую, що скорочення площ спричинить підняття ціни. Приміром, зараз на ринку вже є молода картопля, і вона вартує недешево», — припускає Олександр Книш.

Читайте теж Перспективні сорти картоплі в Україні 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.