Попит на експорт молока збільшив закупівельну ціну

Закупівельні ціни на молоко в другій половині вересня продовжили наздоганяти ринок та зросли майже на 10 копійок. Середня закупівельна ціна на молоко екстра ґатунку станом на 28 вересня зросла відразу на 16 коп. та склала 10,98 грн/кг, вищий ґатунок зріс на 18 коп. — до 10,33 грн/кг, а перший на 3 коп. — 9,78 грн. Середньозважена ціна трьох ґатунків піднялася на 12 коп. — до 10,36 грн/кг без урахування ПДВ. 

Про це повідомляє Яна Лінецька, аналітик Асоціації виробників молока.

При цьому, все більше переважають контракти в 11,30-11,60 грн/кг в залежності від об’єму партії.

«Таку підтримку цінам надає активізація експорту молочних продуктів на фоні сезонного скорочення виробництва молока.  Зважаючи на те, що основним ринком збуту виступає Європа, український продукт на цьому ринку конкурентний за рахунок нижчої ціни. Так, до прикладу середня ціна на молоко в Європі майже на половину вища української — 52 євро/ц проти 31 євро в Україні», — повідомила Яна Лінецька.

За неповний місяць на зовнішні ринки було продано молочки на суму 29 млн дол.

Експерт Яна Лінецька зазначає, що виробникам молока слушно переглядати ціну, яку їм пропонують переробні заводи, та піддягнути їх до ринкових. Відтак вже з 1 жовтня очікується новий крок підтягування цін на сировину до ринкових.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.