Ціни на українську свинину через війну помірно зросли

Незважаючи на війну, український м’ясний сектор працює на максимальних потужностях на територіях, де це можливо. 

Згідно аналізу ринкових експертів за останні три місяці загальні середні ціни на готову продукцію не суттєво збільшилися. Свинна лопатка подорожчала з 111,16 грн/кг до 118,44 грн/кг (на 7%), ошийок зріс у ціні з 150,39 грн/кг до 160,95 грн/кг (на 7%), грудинка подорожчала з 102,16 грн/кг до 117,45 (на 15%), фарш зміцнився в ціні з 79,00 грн/кг до 97,00 грн/кг (на 22%).

Про це повідомляється у Комітеті аграрної та земельної політики Верховної Ради.

Зазначається, купівельна активність споживачів перед Великоднем була прикладом безперебійної роботи тваринників.

«До травня цього року зовнішньоекономічна діяльність працювала наполовину своїх можливостей. Імпорт свинини за квітень місяць склав 2,37 тис. тонн, що на 59% більше ніж торік»,  — ідеться у повідомленні. 

Через російську агресію Україна втратила традиційні шляхи експорту своєї продукції морським транспортом, що призвело до необхідності оновлення умов ввезення та транзиту українських товарів через територію ЄС. 

По темі: Як війна-2022 змінює ринок молока в Україні.

За результатами перемовин з Європейською Комісією та країнами-членами ЄС ці умови було оновлено. Зокрема, досягнуто домовленості щодо транзиту української продукції за допомогою поромного сполучення через румунський пункт пропуску Ісакча-Орлівка. 

Також, сторони узгодили здійснення транзиту через ЄС м’яса свинини та яловичини, а також м’ясних продуктів та композитних продуктів з цих видів м’яса.

Зауважується, один із провідних виробників курячого м'яса в Україні вже вийшов на 100% від довоєнних результатів експорту, у ваговому вимірюванні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.