Леонід Яковишин: Після перемоги України влаштую бенкет на всю громаду

Аграрій із Чернігівщини, засновник фірми «Земля і Воля» Леонід Яковишин став відомим не лише через свою багаторічну роботу в сільському господарстві та окрему любов до кукурудзи — саме цю сільськогосподарську культуру він називав другою нафтою… Щоправда, лише до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

Але ще більше людей дізналися про 83-річного фермера Леоніда Яковишина завдяки власному мавзолею, який він будує у Бобровиці, та відновленні села Мирне, в яке він вкладає мільйони гривень.

Про те, як велика війна в Україні змінила плани, життя та роботу Леоніда Яковишина, він розповів в інтерв’ю виданню Суспільне.Чернігів.

В Україні з’явиться селище Майбутнього

Село Мирне входить до складу Бобровицької територіальної громади на Чернігівщині. Донедавна тут проживали близько 500 людей. 

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну колони російської техніки пройшли селом у напрямку Києва. Остаточно цю територію звільнили українські військові наприкінці березня 2022 року.

Читайте Громади Чернігівщини: як жили люди в російській окупації

Деокупація Чернігівщини

Саме в цьому селі у далекому 1970 році почалася кар’єра Леоніда Яковишина на посаді директора місцевого радгоспу-технікуму.

І до початку російської війни аграрій вирішив відбудувати Мирне за власний рахунок: провести благоустрій, відновити об’єкти культури та дозвілля, допомогти людям із житлом.

Читайте 

Однак навіть попри війну аграрій планує вкласти в відновлення Мирного до 250 млн грн. Загальний бюджет «села під ключ» — близько 600 млн грн. 

«Арку на в’їзді в Мирне я замовив за 4,7 млн грн у Коростені із червоного граніту. Це перша така арка в Україні. Подивитесь обов’язково!», — говорить Яковишин.

Аграрій мріє, що Мирне стане невдовзі європейським селом. Ба навіть вулички і подвір’я Леонід Яковишин планує реконструювати за єдиним зразком.

Місцевий сільський магазин уже облицьований мармуром. 

Магазин у мармурі в селі Мирне

Окрасою та центром життя Мирного, за задумом, має стати відновлений двоповерховий Будинок культури. Його Яковишин із гордістю називає витвором мистецтва. 

На будівлі — зовні червоний граніт, черепиця, що змінює колір залежно від освітлення, колонада з ліпниною та позолотою; а всередині мармурова підлога, граніт, позолочені статуї заввишки з людський зріст, вітражі, сцена, зроблена на зразок найвідоміших італійських театрів… 

Над оздобою сільського БК в Мирному трудяться 17 майстрів зі всієї України. Також аграрій планує замовити помпезні люстри із 150 лампочками…

Сам Яковишин планує невдовзі навесні-2023 року їхати в Рим і особисто замовляти стільці для глядачів, як у Римському оперному театрі… До слова, таких стільців треба близько 200 штук і вартість одного може сягати кількох тисяч доларів.

Обійдеться оновлення сільського будинку культури Леоніду Яковишину приблизно в 5 млн доларів. Відкриття ж меценат планує, «як тільки закінчиться штурм росіян». 

«Кажуть, що Яковишину нема грошей куди дівати, тринькає, ***, куди хочеш… Вони *** і не розуміють, що таке краса! У красу, естетику, культуру треба вкладати гроші! Це треба любити його все!», — ділиться аграрій-поціновувач.

Леонід Яковишин, директор агрофірми Земля і Воля

Фінальним акордом відбудови села буде зміна його назви.

«Це справді буде селище майбутнього. Хочу перейменувати село з Мирного в Майбутнього. А як же інакше? Заради цього і жити хочеться!», — ділиться бізнесмен.

Соціальні проєкти Яковишина в Бобровиці

Усі соціальні проєкти агрофірми «Земля і Воля» попри воєнний стан в Україні Леонід  Яковишин планує довести до логічного завершення.

«Навесні мені потрібно людям здати 72 нові квартири у Бобровиці. Підлоги треба робити, вікна… Усе будемо робити, звичайно. Зробити благоустрій, щоб в’їзд у Бобровицю був не гірший, як у Мирне», — каже фермер.

Плани після Перемоги

Про те, що робитиме Леонід Яковишин після перемоги України над росією, він ще не думав детально. Але найперше, як каже, буде величезний банкет.

«Банкет на всю Бобровицю! На площі накрию столи. Пару тисяч чоловік та й прийде. Будемо гуляти, поки вся Бобровиця не переп’ється і п’яна не буде!», — швидко зорієнтувався чоловік.

Підготувала Катя Капустіна для Zemliak.com, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.