Консервуємо хрусткі огірки на зиму | Лайфхаки з банки

Коли в теплиці чи на городі повним ходом дозріває урожай огірків, то господині та господарі шукають якнайсмачніші способи зберегти його на зиму, тобто рецепти консервації і заготовок огірків.

Авторка блогу про сад та город Юлія Спасібова спільно із Благодійним фондом «МХП-Громаді» та брендом МХП «Секрети Шефа» зняли цілий онлайн-серіал про рецепти заготовок і домашню консервацію.

Цього разу господиня поділилася своїм сімейним рецептом хрустких огірків та  лайфхаками їх консервації.

Хрусткі огірочки у банці — це справжня гастрознахідка взимку, тож кожній господині слід спробувати смачний і дуже простий водночас рецепт консервованих огірків.

Читайте також Помідори на зиму | ТОП-5 рецептів для консервації

  1. До початку консервування слід обов'язково стерилізувати банки

Щоб заготовлені продукти не зіпсувалися, їх можна стерилізувати.

Стерилізація — один із способів знищення мікроорганізмів, які сприяють псуванню заготовлених продуктів. Стерилізувати можна як самі банки з кришками, і банки, наповнені заготовками.

«Ловіть від мене перший лайфхак: суху і чисту баночку стерилізувати не обов'язково. Але якщо ваша банка свіжо помита, то робимо так: каструлька, кип'яток, у мене спеціальне кільце. Ви можете використовувати, наприклад, ситечко, поміщаємо баночку. Чекаємо лічені хвилини до того, як на ній з'являться крапельки водички і дно прогріється настільки, що не зможете втримати на ньому пальчики. Коли баночка готова — легесенько знімаємо її», — пояснює господиня.

Після цього банка готова до використання. Далі треба простерилізувати кришки. Але з ними ще простіше і швидше: кладете на пар чи у воду, чекаєте кілька секунд, поки вона стане гаряча і знімаєте.

Як стерилізувати кришки для банок

Отже, комплект готовий для консервації.

  1. Готуєте інгредієнти для закатки

Для приготування хрустких огірочків нам знадобиться всього кілька інгредієнтів: самі огірки, цибуля, оцет, кріп, сіль і цукор, а також суміш перців. 

Інгредієнти на 1 л банку: 

  • огірки
  • кріп — 1 зонт
  • цибуля — 1 шт. 
  • сіль — 1 ч. л. 
  • цукор — 3 ч. л. 
  • суміш перців — 0,5 ч. л. 
  • оцет — 2 ст. л. 

Помити огірки, цибулю почистити, помити і порізати кільцями.

«Лайфхак від мене і моєї бабусі: для того, щоб огірочки вийшли смачними, треба обрати найменші, які знайдете на городі, молоденькі і з тоненькою шкіркою. Обов'язково зберіть їх вранці. Тоді не доведеться вимочувати їх у крижаній воді і гратися з ними довго. Ранкові огірки відразу взяли, помили, почистили і складаємо в баночки», — ділиться секретом Юлія Спасібова.

  1. Складаємо все в банки

Коли все готово, беремо баночку і починаємо складати всі наші інгредієнти. Цибулі кладете, скільки хочете. Кріп можна брати як листочками, так і парасольками. 

Як закласти огірки в банку

На літрову баночку додаємо три чайні ложечки цукру без верху, не дуже повні, а також пів чайної ложки суміші перчиків.

«Я рекомендую брати саму звичайну кам'яну сіль. Не екстра, не йодовану, а звичайну — із нею ваша консервація буде стояти на ура», — каже пані Юлія.

Якщо ваші огірочки занадто великі, слід розрізати їх на шматочки. То нестрашно, від цього смак не зміниться.

  1. Після того, як усе заклали в банки, заливаємо їх окропом і накриваємо кришечками

Залишаємо постояти на 15 хв. Потім зливаємо маринад в каструльку з усіма спеціями і будем кип'ятити. Таким чином ми прискоримо всі процеси приготування.

Не втрачаючи часу, заливаємо у нашу баночку дві столові ложки звичайного 9-відсоткового оцту пункт і чекаємо поки закипить маринад. Заливаємо в банки і закатуємо.

«Ловіть ще один лайфхак: наливайте маринад в огірочки так, щоб тут залишалося між кришкою і огірками не більше ніж 1,5 см. Це захистить огірки від втрати вітамінчиків і там не буде окислення», — розповідає господиня.

Отож, користуйтесь «Лайфхаками з банки» і на вашому зимовому столі завжди буде багато вітамінних овочів!

Будьте здорові і консервуйте правильно.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.