ТОП-10 популярних порід гусей

У світі існує близько 80 порід гусей, тож вибрати ідеальних птахів для свого господарства буває досить складно.

Ми, Zemliak.com, зібрали список найбільш популярних порід гусей, якими цікавляться господарі та господині в Україні.

Велика українська сіра

Велика сіра порода гусей була виведена в Україні у 1930-х роках в НДІ птахівництва. Спочатку протягом трьох років схрещували роменських і тулузьких гусей для отримання вихідного матеріалу нової породи.

Птахи рухомі, міцні, великі. Основне оперення темно-сіре, тільки на грудях і в нижній частині тіла є світлі проміжки.

Вага гусаків від 7 до 9,5 кг, гуски важать 6-6,5 кг.

Господарська характеристика: характер птиці норовливий. Образливі і злопам’ятні, якщо їм роблять боляче і створюють сильні незручності. Добре захищаються від небезпеки, здатні підняти всю зграю в разі загрози. Ведуть стадний ієрархічної спосіб життя, тому можуть прив’язуватися до господаря як до вожака.

Велика українська сіра порода гусей

Мамут

Гуси породи мамут відносяться до категорії важких порід. Жива маса дорослого гуся-самця складає близько 10,5-13 кг, вага гуски — від 7,5 до 9 кг.

Ця порода гусей є невибагливою в догляді та може принести непоганий прибуток. Птахи швидко набирають вагу та мають щільний пір’яний покрив. Самки мають хорошу яйценоскість. Порода підходить для великих птахофабрик та приватних господарств.

Гуси мамут мають міцну статуру. Ноги у них поставлені широко, шия довга, голова середнього розміру. Дзьоб оранжевий, шишка над ним відсутня. Спина полога, широка. Хвост короткий. Пір’я щільне, зазвичай білого кольору.

Гуси мамут

Легарт данський

Легарт — це порода гусей, що походить із Данії. Ці птахи мають біле оперення та масивне тіло. Максимальна вага самців складає 9 кг, а самки можуть досягати ваги до 6 кг.

Основними характеристиками цих птахів є швидкий ріст та набір ваги, низький відсоток падежу на всіх стадіях росту, а також хорошу запліднюваність яєць. Однак мають слабко виражену насиджуваність і малоінтенсивну несучість.

Гусаки Легарти важкі, масивні, з квадратним тілом, тоді як форма тіла гуски витягнута. У добрих, здорових гусей шия дуже довга, рельєфна. 

Дзьоб і лапи яскраві, червоно-жовтогарячого кольору. На дзьобі у цієї породи гусей, а саме на його закінченні, є світліша, практично біла краплеподібна пляма. 

Гуси породи легарт данський

Холмогорська

Холмогорська порода гусей відрізняється масивним тілом та великими округлими грудьми.

Холмогорські гуси — дуже великі птахи. Вага гусака може досягати 12 кг, а гуски — 8 кг. 

Оперення може бути білим, плямистим або сірим.

Відмінною рисою гусей холмогорської породи є шишка над дзьобом, яка досягає своїх повних розмірів на 5-му році життя гусака; дуже великий підвіс під дзьобом, який іноді називають гаманцем; дві жирові складки на животі.

Холмогорські гуси відрізняються невибагливістю в їжі та стійкістю до хвороб. У них гарна якість м’яса, жиру, пуху і пера. Гуски цієї породи — хороші квочки, що відрізняються відмінним материнським інстинктом.

Холмогори — довгожителі. Тривалість життя Холмогорів може становити близько 16 років.

Гуси холмогорської породи

Італійська біла

Італійська біла порода гусей відрізняється білосніжним забарвленням. Вони мають невелику, але товсту шию, середніх розмірів очі, досить компактний і невеликий тулуб.

Гусаки важать приблизно 6-7 кг, гуски — до 6 кг.

Італійські гуси досить активні, рухливі і самостійні. Уже при дорощуванні вони завжди, навіть на пасовищах, тримаються відокремлено від інших гусей і при необхідності досить агресивно відстоюють свою автономність.

Гуски відрізняються своїм розвиненим інстинктом насиджування яєць та чудово розвиненим почуттям материнства.

Гуси італійської породи

Емденська

Емденська порода гусей виведена в Німеччині в давні часи. Це великі і жирні гуси

Характеризується білим оперенням і високими продуктивними якостями. Емденські гуси мають білий колір оперення. Голова у гусей велика, широка; дзьоб короткий, товстий, оранжевого кольору; шия довга зі згином; під дзьобом у основі є «кошик».

Гуски набирають до 8 кг, а гусаки — до 10 кг.

Гуси емденської породи

Китайська

Китайська порода гусей є однією з небагатьох найдавніших гусячих порід, що збереглися до наших днів. Ці птахи ведуть свій родовід від диких форм гусей Anser cygnoides, що населяли Сибір, Монголію та північну частину Китаю. Представники породи зберегли зовнішні ознаки своїх диких предків навіть після тривалого (понад 3000 років) періоду їх приручення та одомашнення.

Китайські гуси мають середні розміри тіла та порівняно невелику живу вагу, але водночас їм властиві відмінні м’ясні характеристики. Дорослі гусаки важать приблизно від 5 до 5,3 кг, гуски —  близько 4–4,5 кг. Тіло у птахів гармонійно складене, з добре розвиненими м’язами. Кістяк легкий, тонкий.

Є два варіанти забарвлення цих птахів: сіре та біле. 

Гуси китайської породи

Тулузька

Тулузька порода гусей — це найбільші в світі домашні гуси, які активно розводяться у всіх країнах. Вони заслужено визнані найпродуктивнішою породою в світі.

Оскільки тулузькі гуси дуже габаритні, то вони достатньо малорухливі. Їхня вага складає приблизно 10 кг у гусаків і 8 кг у гусок. Птахи стрімко ростуть та накопичують жир. Вони чудово адаптовані до пасовищних умов утримання.

Тулузькі гуси

Ландська

Ландська порода гусей створена у Франції на базі тулузьких для виробництва печінки. 

Оперення темно-сіре, середньотяжкий тип. Тіло у птахів міцне, мускулисте. Голова круглої форми, трохи приплющена зверху. Шия коротка, але тонка. Кінцівки короткі, сильні.

Пір’я має світло-сірий і темно-сірий колір, нижня частина живота біла. На череві є пара жирових складок, які провисають до землі. 

Маса гусака становить 7-7,5 кг, гуски — 6 кг.

Гуси ландської породи

Ліндівська

Ліндівська порода гусей — це універсальні птиці, які поєднують в собі і відмінну несучість, і «забійні» якості. Хороша м’ясна порода.

Птахи мають досить міцну статуру. Гусаки досягають маси 9 кг; у гусок маса менша — максимальний рекорд становить 6,5 кг. Мають біле оперення, масивний тулуб і голову великих розмірів з характерною шишкою на ній.

Гуси породи Лінда (ліндівські гуси)Кожна порода гусей маю свої унікальні особливості. Тож перед тим, як вирощувати гусей удома чи на власній фермі, слід обрати саме ту породу гусей, що ідеально задовольнятиме потреби свого господаря!

(с) Zemliak.com, Катя Капустіна, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.