Що посіяти та посадити на городі у червні

Щоб протягом усього літа на столі були свіжі овочі, деякі культури можна висівати кілька разів за сезон. А окремі коренеплоди, посіяні у червні, добре зберігатимуться всю зиму.

Що це за культури і в чому полягають особливості їхнього вирощування при червневому посіві? Давайте розберемося.

Салатні овочі

Салат сійний (латук), рукола або крес-салат можна вирощувати весь сезон. З них починається весняна посівна, адже ці культури досить холодостійкі, і їх можна висівати при температурі 6-8°С. Надалі, щоб на столі завжди була свіжа зелень, кожні два тижні потрібно висівати нову порцію насіння.

Урожай салатних овочів можна збирати на будь-якій стадії дозрівання. Щоб отримати максимальний урожай салату, варто звертати увагу на сорти, які ви купуєте. Вони можуть бути весняні, літні та осінні. Рослини літніх сортів найкраще переносять спеку.

Салатні овочі дуже люблять воду. Висівати насіння слід у добре зволожений ґрунт, а в суху погоду регулярно проводити поливи. Якщо цього не робити, салати будуть гірчити.

Салат на городі

Кріп

Як і салатні овочі, кріп можна вирощувати конвеєром з ранньої весни і до осені, висіваючи його раз на 10-15 днів. Щоб сходи з'являлися швидше перед посівом насіння можна замочити в гарячій воді (до 50°С). Це допоможе вимити з них речовини, що перешкоджають проростанню. Після такої обробки посівний матеріал варто потримати кілька діб у звичайній воді.

Без попередньої підготовки насіння сходи кропу з'являються через 2-2,5 тижні. Якщо їх обробити – це станеться набагато швидше. Якщо висівати кріп на грядку з пухким родючим грунтом, тут він зростатиме найкраще. Як і салат, кріп потребує рясного поливу, інакше листя його дрібніє і грубіє.

Шпинат

Одна із ранніх зелених культур, яку висівають протягом усього сезону, — це шпинат. Його можна вирощувати на грядці, яку згодом займуть більш теплолюбні культури. Також шпинат може грати роль утеплювача, якщо його висаджувати разом з іншими городніми культурами.

Варто посадити шпинат і як самостійну рослину, адже він дуже багатий на вітаміни. Висівають рослину з інтервалом 20-30 днів. З березня по липень у шпинату зазвичай збирають зрілі листки, з липня до середини серпня — молоді.

Цибуля на перо

Для отримання пера цибулю можна висаджувати протягом усього літа. Цибулини повинні бути невеликими (3-4 см у діаметрі), висаджувати їх можна впритул один до одного.

У догляді за цибулею, що вирощують на перо, немає нічого складного. Головне — періодично поливати рослини та розпушувати землю навколо. До складу ґрунту рослина невибаглива.

Цибуля чудово росте в парі з морквою. Завдяки їхній «взаємовигідній співпраці» такі посадки ніколи не пошкоджують ні цибулева, ні морквяна мухи. Найкраще висаджувати культури рядами.

Зелена цибуля на городі

Ріпа

До середини червня ще можна висівати ріпу. Тільки потрібно визначитися з відповідним сортом. Ранні сорти дозрівають за 45-60 днів, середні — за 60-90 днів, пізні — за 90 днів. Посіяна у червні ріпа відмінно підходить для зимового споживання.

Вирощуючи ріпу, пам'ятайте, що спеку вона переносить гірше, ніж холод. Тому, щоб коренеплоди не виросли дрібними, сухими та гіркими, їх важливо своєчасно поливати.

Столовий буряк

Ріпа не єдиний коренеплід, який при пізньому посіві підходить для зимового зберігання.

У червні можна посіяти і столові буряки. Взагалі, за сезон її можна висівати 3 рази: навесні (для літнього споживання), на початку літа (для отримання коренеплодів для зимового зберігання) та в середині (для вирощування молодих буряків до осені).

Стручкова квасоля

На початку червня також висаджують кущову стручкову квасолю. Збирають із неї не самі боби, а зелені стручки. У такому разі варто вибирати ранньостиглі сорти квасолі.

Якщо ж літо видасться не надто сприятливим для зростання цієї культури, то від неї все одно буде користь: як і всі бобові, квасоля — чудовий сидерат.

Морква

З метою заготівлі на зиму в червні можна посіяти моркву. Для цього зазвичай вибирають пізньостиглі сорти. 

При цьому не варто боятись, що моркви не вистачить часу на визрівання. Зазвичай коренеплоди дозрівають до жовтня. Крім того, з посіяною у червні культурою набагато менше проблем, оскільки морквяна муха вже закінчує свої «нальоти» на врожай.

Перед посівом насіння моркви варто потримати у склянці з гарячою водою (близько 50°С), щоб змити з них ефірні олії. Як тільки вода забарвиться у світло-жовтогарячий колір, її слід замінити. Коли вода охолоне, насіння слід вийняти, просушити, після чого його можна висівати.

Морква на городі


Обов'язково висівайте на городі зелень, адже вона дуже багата на вітаміни. Що стосується коренеплодів, то все залежить від того, які овочі вам будуть потрібні взимку.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.