Місячний посівний календар на вересень 2023 для городу, саду та клумби

Вересень — час не тільки для збирання овочів та фруктів. Досвідчені городники встигають посадити та зібрати врожай пізніх культур до настання холодів. 

Що можна посіяти першого осіннього місяця 2023 року?

Зазвичай городники сіють під зиму часник, цибулю та сидерат (це група рослин, які вирощують як природне добриво). Але практика показує, що восени можна посадити і деякі трави, овочі, дерева та чагарники.

Майже всі дерева і чагарники висаджують восени. З декоративних добре приживаються листяні та хвойні, виключаючи дуб, березу.

Звичайно, без інформаційної підготовки до посадки культур приступати не можна, необхідно перед цим звіритися з календарем сприятливих і несприятливих днів і з'ясувати, в які дні можна сіяти ту чи іншу рослину.

Для того, щоб все встигнути і зробити в кращому вигляді, пропонуємо увазі городників, садівників, квітникарів місячний посівний календар на вересень 2023 року. 

Фази Місяця у вересні 2023 року:

  • 1-14 вересня — спадний Місяць;

  • 15 вересня — новий Місяць;

  • 16-28 вересня — зростаючий Місяць;

  • 29 вересня — повний Місяць;

  • з 30 вересня — спадний Місяць.

Сприятливі і несприятливі дні для сівби, посадок рослин

Сприятливі дні: 1, 4, 5, 8, 9, 10, 16, 17, 18, 19, 20, 23, 24, 27, 28 вересня.

Нейтральні дні: 6, 7, 13, 14, 21, 22 вересня.

Небажані дні: 2, 3, 11, 12, 25, 26, 30 вересня.

Найбільш несприятливі (заборонені) дні: 15, 29 вересня.

Що робити на городі у вересні

Погодьтеся, літо справді пролетіло ще швидше, ніж минулого разу, і ось уже й осінь настала. І знову трохи сумно. Але є у всьому цьому й плюси: літо закінчилося, а врожай, найбагатший, тільки почався.

У середині місяця переходять до активного збирання коренеплодів. Краще зробити це до фази активних дощів у конкретному кліматичному поясі. З невеликою кількістю вологи бульби або овочі зберігаються набагато краще та довше. У цей же період прибирають непізні сорти:

  • капусти;

  • гарбуза;

  • редьки та дайкона;

  • винограду;

  • яблук;

  • груш.

Перше місце займає викопування картоплі. Про всяк випадок нагадаю, що для посадки наступного року бульби треба брати не із загальної купи, а з найурожайніших кущів. Так виглядає селекція відбором. За два тижні до викопування бадилля краще зрізати, нехай у картоплі зміцниться шкірка, вона буде краще зберігатися. Але це працює лише за сухої погоди.

Морква і буряк «дихають у потилицю» картоплі, і все це викопати, підсушити і прибрати на зберігання потрібно в погожі сухі дні.

Картопля перед закладкою на зберігання просушити кілька днів під навісом у тініі, а моркву та буряки — кілька годин, вони швидко втрачають вологу.

Сховище до цього часу має бути вже продезінфіковане та просушене.

Теплолюбні баклажани, перці, томати та огірки у відкритому ґрунті залишати вже немає сенсу навіть під укриттям – вдома плоди дозріють швидше та якісніше. Із зелених томатів виходить смачна ікра, або чудове чатні з гарбузом на зиму.

Гарбузи у вересні вже готові, їх пора знімати і заносити або закочувати (залежно від габаритів) в прохолодне сухе місце для зберігання. Кавуни та дині зняти з довгими хвостиками, скласти у сухе місце. У теплому швидше дозріватимуть, у прохолодному — краще зберігатимуться. Теплолюбну кукурудзу, соняшник, квасолю теж настав час прибрати і скласти в сухе місце.

Як не дивно, практично до заморозків здатні плодоносити кабачки. До нульових температур, не викопуючи, можна дотримати батат — бульбам у ґрунті нічого не стане, якщо сухо. У холодну і сиру осінь доведеться викопати раніше — щоб уникнути гнили.

Зростання і холодостійкі культури до заморозків цілком успішно розвиваються. При загрозі похолодання потрібно буде накрити плівкою або покривними матеріалами.

Деяким зниження температури лише на користь: капуста калі, наприклад, після перших заморозків стає дуже смачною. Білокачанна капуста у вересні нарощує качани, і вона ще вимагає поливу в суху погоду. У надмірно мокру, щоб не тріскалася, можна трохи повернути качани. Дрібні всмоктувальні коріння частково порвуться і вологи в качан надходитиме менше. Пудрування золою вітається - це і листова підгодівля, від якої капуста буде солодша, і часткове відлякування слимаків. Аналогічно можна чинити з редькою, дайконом, ріпою.

Рядки, що звільнилися, пустувати не повинні. Після збирання бадилля (в компостну купу, в основу нових високих грядок або як мульчу під дерева та чагарники) ґрунт бажано засіяти сидератами. Тому що корисної мікроживності, що мешкає у ґрунті, потрібні коріння рослин. Відмираюча органіка теж потрібна, тому частину бадилля можна порубати і загорнути у верхній шар ґрунту. Особливо хороші для цих цілей бобові.

Важливі справи в саду в вересні

Збір плодів для заготівель має свої закони: для зберігання плоди зриваються дещо недозрілими, з плодоніжками. Обов'язково у суху погоду. Для заготівель і на їжу найкращі плоди — ті, що з дерева, якщо їх трохи потягнути, лишаються в руці. Можна й потрясти дерево: що впало, йде в переробку і погризти. Для вина та оцту підійде падалиця, зібрана в траві (щоб не мити — на шкірці основні дріжджові грибки). Хтось пробував готувати з домашнім яблучним оцтом, магазинний не купує.

Після плодоношення настає час осінньої турботи про дерева: обрізати поламане і пошкоджене, замазати рани гілок і стовбурів, погодувати калійно-фосфорними добривами, падалицю відправити в компост. Ловчі пояси зняти, у пристовбурне коло залишати щось різко пахнуче: стебла полину, чорнобривців, перили, лушпиння цибулі та часнику. Шкідники, влаштовуючись зимувати, обходять такі пахучі місця.

Нові саджанці краще висаджувати після опадання листя, у сплячому стані. Коріння всю зиму працюють потихеньку, вони якраз встигнуть освоїтися. Там, де ґрунт сильно промерзає, або зима характеризується низькими температурами, вітрами та відсутністю снігу, посадку краще відкласти до весни, а саджанці прикопати.

До кінця місяця пристовбурні кола добре б потовще замульчувати: згребти туди частину листя, пересипавши золою. Впритул до стовбура шар, що мульчує, підходити не повинен, особливо це критично для кісточкових — вони схильні до підозрювання кореневої шийки.

Якщо літо було сухим, до кінця місяця, коли більша частина листя опаде і потепління не передбачається, потрібно добре пролити пристовбурні кола дерев, бажано зі шланга з невеликим натиском. Якщо літо тривало, ця операція відкладається на жовтень.

З ягідників у вересні радує рясним врожаєм обліпиха. Або не дуже тішить – якщо колюча і з мокрим відривом. У будь-якому випадку зібрати її треба, тому що більш корисної ягоди в наших садах немає.

Ремонтантна малина закінчує плодоношення, якщо не закінчує, треба її зупинити — обрізати суцвіття, нехай встигне налити ті ягідки, що на підході і не відволікаються на безперспективні. Аналогічно з ремонтантною суницею садової.

Виноград, у кого він росте, теж у вересні радує врожаєм, настав час його зібрати, поки не похолодало. Тільки амурський виноград без проблем може висіти майже до перших заморозків.

Актинідію краще зібрати трохи недозрілою на початку місяця, укласти на дозарювання. Лимонник для збирання буде готовий до кінця місяця. Заодно можна нарізати гілочок для тонізуючого чаю. Підстави ягідників теж потрібно замульчувати листям з добавкою будь-якого пахучого.

Основні роботи у квітнику у вересні

На початку місяця, коли ще нічого не викопано, варто пройтися з камерою по ділянці та зробити робочі знімки кожного куточка. Це взимку допоможе під час планування посадок.

Оновлення фонду рослин

Вересень у більшості регіонів — продовження посадки та поділу декоративних рослин, розпочате у серпні. Час активного обміну посадковим матеріалом із друзями, родичами та знайомими. Хороший процес, за обсягом позитивних емоцій можна порівняти з вдалим шопінгом. В обмін можна отримати не тільки те, що хочеться, а й те, що навіть не мріялося. Нам ось ряболистий лілійник таким чином перепав і кіпрський багаторічний базилік.

У садах буяють жоржини, хризантеми, троянди, гортензії. Друге дихання після літньої спеки відкривається у однолітків. Зрізати суцвіття у багаторічників уже не варто, щоб вони не витрачали сили на утворення нових — хай краще до зими готуються.

Що робити з цибулинними?

Посадка цибулинних стартувала у серпні, у вересні триває. Дріб'язкові вже посаджені, наприкінці вересня у прохолодних регіонах підходить термін посадки гіацинтів, декоративних цибулів, рябчиків, тюльпанів та нарцисів. Якщо жовтень очікується порівняно теплий, посадку можна відкласти з його початок.

Цибулини лілій краще висаджувати в середині вересня, при цьому східних красунь та гібриди за їх участю потрібно захистити від осінньої, а в деяких місцях — і зимової вогкості. Вдалою буде посадка на схилах та на піднятих клумбах.

До кінця місяця в суху погоду викопуються цибулини, бульби і бульбоцибулини теплолюбних. Підсушити і провітрити весь матеріал, обробити, розкласти в ємності для зберігання, підписати сорти — багато роботи. Можна вже зараз поділитися з усіма спраглими надлишками матеріалу, щоб не зберігати зайве.

Подробиці викопування, обробки та закладки на зберігання у матеріалі:

Як зберегти кореневища та цибулини до весни

Осінні тумани та роси дуже сприяють розвитку грибних захворювань, так що обприскування фунгіцидними засобами потрібно обов'язково. Особливо троянд — нема чого їм ослабленими взимку йти.

І вже настав час мульчувати багаторічники в квітниках, так їм буде тепліше і комфортніше зимувати. Всім багаторічникам, крім відверто кислолюбних (гортензії, рододендрони, верески та ін.) під мульчу непогано додати золи з розрахунку 1 ст. на квадратний метр.

Пам’ятаємо про газон

Газон потребує очищення та підживлення: опадуще листя бажано регулярно прибирати, у суху погоду газон поливати, у сиру — подбати про аерацію. Та й погодувати вже час, нехай коріння запаси роблять для гарного старту в новому сезоні.

Збір насіння

На однорічниках і багаторічниках дозріло насіння, настав час зібрати, скласти в паперові пакетики і підписати. Це надійніше, ніж купівля нових. Якщо вирощувалося кілька різних сортів, то рослини наступного року можуть виявитися абсолютно ексклюзивними. До того ж своє насіння — це також обмінний фонд.

Не забути помилуватися осінніми фарбами і насолодитися останніми теплими днями!

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.