Посівний календар на жовтень 2021: важливі роботи на городі, клумбі та в саду

Місячний посівний календар на жовтень 2021 року допоможе зорієнтуватися в основних городніх та садових роботах на цей місяць. Жовтень завжди залишається часом, коли городники та садівники підбивають підсумки минулого сезону та активно готуються до наступного.

Дивіться також Посівний календар на листопад 2021

Фази місяця в жовтні 2021

Для того, щоб все встигнути і зробити в кращому вигляді, пропонуємо увазі городників, садівників, квітникарів місячний посівний календар на жовтні 2021 року. 

Фази Місяця у жовтні 2021 року:

  • 1-5 жовтня — Місяць спадає
  • 6 жовтня — Молодик
  • 7-19 жовтня — Місяць зростає
  • 20 жовтня — Повний місяць
  • 21-31 жовтня — Місяць спадає

Сприятливі і несприятливі дні для сівби, посадок рослин

Сприятливі дні для посівів і посадок — 7, 8, 9, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 26, 27, 28 жовтня.

Несприятливі дні для посіву і посадок — 5, 6, 14, 15, 20 жовтня.

Сприятливі дні для посівів і посадки овочів, зелені, плодових кущів та дерев у жовтні 2021 року

  • Морква, пастернак — 21-22 та 26-28 жовтня
  • Буряк — 21-22, 26-28 жовтня
  • Редис, ріпа, редька — 21-22, 26-28 жовтня
  • Петрушка і селера — 21-22, 26-28 жовтня
  • Часник — 21-22, 26-28 жовтня
  • Цибуля городня — 21-22, 26-28 жовтня
  • Помідори, фізаліс — 7-9, 12-13 жовтня
  • Солодкий і гострий перець — 7-9, 12-13 жовтня
  • Огірки — 7-9, 12-13, 16-18, 21-22 жовтня
  • Пекінська капуста, листова і рання білокачанна — 7-9, 12-13, 16-18, 21-22 жовтня
  • Кабачки, гарбузи і патисони — 7-9, 12-13, 16-18 жовтня
  • Квасоля, горох, сочевиця, нут, соя — 7-9, 12-13, 21-25 жовтня
  • Салати (листові і качанні) — 7-9, 12-13, 16-22 жовтня
  • Кресс-салат, рукола, гострі салати, листова гірчиця — 7-9, 12-13, 16 жовтня
  • Шпинат і щавель  — 7-9, 12-13 і 16 жовтня
  • Петрушка, селера, коріандр, кріп — 7-9, 12-13 жовтня
  • Пряні трави (базилік, м’ята тощо) — 7-9, 12-13 жовтня
  • Суниця і полуниця — 7-8, 12-13, 23-28 жовтня
  • Калина, шипшина, глід  — 1-2, 8-11, 18-19, 21-23, 26-30 жовтня
  • Виноград — 8-9, 16-18, 23-28 жовтня

Сприятливі дні для роботи з декоративними рослинами

  • Однорічні квіти — 7, 12-13, 16-18 жовтня
  • Цибулинні і клубневі квіти  — 3-4, 21-23, 26-28 і 31 жовтня
  • Трав’янисті багаторічники — 3-4, 21-23, 26-28 і 31 жовтня
  • Хвойні рослини — 1-4, 12-13, 31-22, 28-31 жовтня
  • Чагарники і дерева — 1-4, 10-13, 21-22, 28-31 жовтня
  • Декоративні ліани — 7 та 10-13 жовтня

Що робити на городі у жовтні

1. Зберіть останній урожай.

На початок жовтня більшість городніх культур вже встигає відплодоносити, проте деякі рослини продовжують радувати рясним врожаєм навіть в цей час. До них належать, наприклад, пізньостиглі сорти білокачанної і брюссельської капусти, буряка і моркви, а також брокколі, селера, цибуля-порей, хрін, батат і деякі інші. 

Капуста

Якщо у вашому погребі недостатньо місця, ви цілком можете залишити на грядці до заморозків або навіть на всю зиму такі культури, як хрін, топінамбур, пастернак і цибулю-порей.

2. Закінчіть заготовку продуктів на зиму. 

Саме зараз настає пора квашення капусти і заморозки інших овочів. 

3. Утилізуйте браковану картоплю.

Навіть якщо в цьому році картопля порадувала рясним врожаєм, все одно будуть потрапляти зіпсовані екземпляри. Тим часом, всього однієї зіпсованої картоплини досить для того, щоб привести в непридатність солідний обсяг закладеного на зберігання врожаю. Щоб цього не сталося, перед закладанням на зберігання обов'язково просушіть і відсортуйте всю зібрану картоплю.

4. Внесіть добрива.

Одночасно з перекопкою грунту можна також поліпшити структуру грунту і внести необхідні хімічні речовини. Головна перевага осіннього внесення добрив полягає в тому, що за зиму все хімічні речовини встигнуть рівномірно розподілитися в грунті і тому принесуть рослинам набагато більше користі.

5. Перекопайте город.

За допомогою гострої лопати перекопайте землю на глибину 15-20 см. Зробивши це, ви ускладните зимівлю шкідникам і заглибите насіння бур'янів. Нещільний грунт можна розпушити граблями або плоскорізом Фокіна.

6. Проведіть обробку грунту проти хвороб.

Навіть якщо в поточному році природа була до вас милостива і ваші рослини не постраждали від хвороб, проводити профілактичну обробку від хвороб вам все одно доведеться. Для цих цілей відмінно підходять препарати на основі міді, наприклад, бордоська суміш чи інші препарати.

Якщо ж ви є прихильником біологічних препаратів, то в цьому випадку вам доведеться чекати до весни.

7. Підготуйте до зимівлі теплицю.

Часто саме ця споруда стає «розсадником» різних хвороб, тому дуже важливо провести її «консервацію на зиму» правильно. Промийте і продезінфікуйте каркас і стіни, замініть або проведіть захисну обробку грунту фунгіцидами, промийте і просушіть поливну систему. Не забудьте внести добрива (30-40 г суперфосфату і 20-25 г калійної солі або сірчанокислого калію на 1 кв.м грунту).

8. Заготовте землю для розсади.

Майбутній урожай багато в чому залежить від якості ґрунту, в якому культура вирощується. Якщо ви зазвичай готуєте грунт для майбутньої розсади самостійно, то жовтень — саме час для того, щоб поповнити запаси городньої землі на наступний сезон. І хоча універсального грунту, який підходив би для всіх городніх культур, не існує, є певні правила його підготовки. 

9. Проведіть підзимовий посів.

Під час перекопування городу обов'язково не забудьте заздалегідь підготувати ділянки для підзимового посіву культур. У жовтні висаджують озиму цибулю і часник, а також висівають петрушку, кріп, буряк, морква, щавель і пастернак. Підзимовий  посів робить рослини більш стійким до несприятливих погодних умов і дозволяє домогтися дружних сходів.

Читайте також Часник: обираємо сорт для посадки

10. «Заробіть» сидерати.

Посів сидератів є ефективним і економічно вигідним способом відновити родючість грунту. Вони розпушують ґрунт, збагачують землю різними корисними речовинами, зменшують збиток від зворотних весняних заморозків, добре затримують сніг і на додаток до всього іншого перешкоджають розростанню бур'янів. Скосіть підрослі сидерати і «заробіть» їх у землю. Якщо зробити цього не вийшло, нічого страшного — з часом рослини опаде на землю самі.

Важливі справи в саду в жовтні

1. Зберіть урожай груш і яблук пізніх сортів.

Основний збір врожаю яблук і груш зазвичай відбуваються у вересні, проте в певних регіонах плоди зимових сортів цих фруктів дозрівають тільки до першої декади жовтня. В процесі збору будьте гранично обережні, оскільки пошкоджені фрукти довго не зберігаються.

2. Проведіть завершальну обрізку.

До настання холодів ще раз уважно огляньте всі дерева і чагарники на своїй ділянці і позбавте рослини від усіх сухих, поламаних і пошкоджених хворобами та шкідниками гілок. Основну обрізку допускається проводити тільки в тому випадку, якщо ділянка розташовується в південній зоні садівництва. Однак навіть в цьому випадку буде краще не поспішати і відкласти кардинальну обрізку до весни.

Читайте також Обрізка полуниці восени: за і проти

3. Позбавтеся від старих дерев і чагарників.

Як би не було часом сумно це визнавати, проте далеко не всі наші починання закінчуються успіхом. Одні рослини довго не приживаються, інші — просто не виправдовують покладених на них надій. І це абсолютно природно, так само, як і абсолютно природно те, що будь-який сад з плином часу починає потребувати омолодження. Спробуйте проаналізувати життєвий цикл зростаючих на вашій ділянці дерев і чагарників — можливо, з деякими з них вам буде краще попрощатися.

4. Приберіть опале листя.

Органічні відходи ви зможете використовувати для приготування листового перегною, розсадного грунту, субстрату для мульчування, укривного матеріалу для багаторічників тощо.

Зверніть увагу, що листя, зібране під зараженими деревами, для садово-городніх потреб використовувати категорично не можна, оскільки в такому листі можуть залишатися шкідники або збудники інфекційних захворювань.

Читайте також Що робити з опалим листям та іншими органічними відходами на присадибній ділянці: правила компостування

Граблі і листя

5. Перекопайте грунт.

Роки йдуть, а питання про те, чи потрібно перекопувати грунт восени, залишається відкритим. У перекопування грунту є як свої плюси (простіше вносити добрива і боротися зі шкідниками), так і мінуси (порушення структури грунту). Остаточне рішення приймається виходячи з поточного стану грунту. На ділянках з важким, глинистим і неокультуреним грунтом від осіннього перекопування все ж краще не відмовлятися.

6. Внесіть добрива.

Незалежно від того, скільки добрива було внесено в посадкову яму при висадці саджанця, кожні 3-4 роки дерево буде мати потребу в додатковій підгодівлі.

Під дерево молодше 10 років вносять 2 ст.л. суперфосфату і 1 ст.л. сірчанокислого калію на 1 кв.м. При перекопуванні пристовбурних кіл дерев старше 10 років дозу підгодівлі збільшують удвічі.

7. Проведіть викорінюючу обробку саду.

З настанням холодів багато шкідників шукають собі укриття для зимової сплячки. Одні зариваються глибше в землю, інші — заповзають під кору. Вирішити проблему з першими допомагає перекопування грунту. Боротьба ж з другими починається з очищення стовбурів і скелетних гілок дерев від відмерлих частинок кори, а також моху та лишайників. Роблять це за допомогою дерев'яних лопаток або щіток з жорсткою щетиною. Однак пам'ятайте, що при очищенні стовбурів категорично не рекомендується використовувати металеві щітки і скребки.

Після закінчення «прибирання» обов'язково обробіть стовбури проти грибків залізним або мідним купоросом (300 г речовини на 10 л води) або іншими препаратами.

8. Замульчуйте пристовбурні кола.

Осіннє мульчування грунту допомагає вирішити відразу кілька завдань. Покривний матеріал перешкоджає пересиханню грунту, захищає дерева і чагарники від різких перепадів температури, а також служить додатковим підживленням для рослин у весняний період. Усе, що залишається, це вибрати відповідний субстрат і присипати ним пристовбурні круги шаром не менше 5-10 см.

9. Висадіть молоді саджанці.

Терміни висадки нових дерев багато в чому залежать від кліматичних умов регіону. Однак зазвичай в північних регіонах посадки закінчують до 10 жовтня, в середній смузі ці заходи намагаються завершити до 15 жовтня. Садівники ж південних регіонів можуть собі дозволити не поспішати. У них завершення посадкового сезону зазвичай настає ближче до середини листопада.

Якщо ви не встигли висадити нові саджанці до настання холодів, не ризикуйте — краще прикопайте рослини в землі і відкладіть процедуру висадки на постійне місце до весни.

10. Робіть щеплення і перещеплення.

Таож обробляйте рослини від грибкових захворювань і паразитів, прибирайте бадилля і опале листя, упорядковуйте сад. Обрізуйте дерева і чагарники. 

Основні роботи у квітнику у жовтні

1. Заготовте черешки троянд для зимового щеплення.

З настанням невеликих приморозків під час планової обрізки троянд наріжте кілька живців з добре визрілими частинами пагонів. Не забудьте позначити заготовки бирками із зазначенням сорту, а потім помістіть в пакет зі сфагнумом. Збережені в овочевому ящику холодильника живці можна буде використовувати для щеплення вже в лютому. 

2. Почистіть газон.

У кінці сезону обов'язково згребіть опале листя і, якщо в цьому виникла необхідність, скосіть занадто високу траву. Не забудьте про аерацію: по-перше, ця процедура — хороша профілактика застою води, а по-друге, вона допомагає насиченню коренів трави киснем. Якщо ділянка невелика, зробити це можна звичайними садовими вилами, для обробки ж великій території буде більш раціонально скористатися спеціальним газонним/садовим інвентарем.

3. Підживіть газон.

Осінні підгодівлі дозволяють підготувати газон до майбутніх морозів. У цей час рекомендується припинити внесення добрив, що містять азот, і зосередитися на добавках з високими дозами калію і фосфору. Кращий час для цих заходів — за 7-10 днів до настання перших приморозків.

4. Засійте «лисини» в газоні.

Перші числа жовтня — остання можливість підсіяти насіння, для того щоб «залатати» витоптані за літо ділянки. Цілком ймовірно, що навесні процедуру доведеться повторити, однак посіявши траву восени, ви збільшите ймовірність того, що до початку сезону ваша галявина буде виглядати просто чудово.

5. Висадіть весняні цибулинні і посійте насіння однорічних квітів.

Коли температура грунту на глибині 10-15 см опуститься до 5-9°С, висадіть цибулини тюльпанів і гіацинтів. Якщо ви зробите це занадто рано, вони можуть піти в ріст завчасно, через що вимерзнуть і загинуть.

Під зиму можна висаджувати у відкритий грунт і насіння деяких однорічників, наприклад, календули, волошок, іберис або ешольції.

6. Обгорніть та вкрийте квіти.

Щоб красиво квітучі рослини продовжили радувати вас і в наступному році, підготуйте їх до зими. До цього часу зазвичай починають вкривати півонії, клематиси і крупнолисті гортензії. Що ж стосується троянд, то вкривати королев саду потрібно буде тільки через місяць, а ось підгорнути рослини можна вже зараз. Цю ж процедуру не завадить провести і для інших мешканців вашого квітника. Ті ж багаторічники і дворічники, які в укритті не мають потреби, замульчируйте компостом або перегноєм шаром 3-5 см. Посадки цибулинних мульчируйте сухим торфом товщиною 5-7 см.

7. Покладіть на зберігання цибулини квітів.

Викопані і просушені протягом місяця цибулини гладіолусів зберігають в темному місці при температурі не вище 8°С і вологості в межах 65-75%. Зробити це можна в погребі чи підвалі, в холодильнику, на утепленій лоджії або балконі.

8. Обріжте квітучі рослини і чагарники.

Після перших осінніх заморозків проводять обрізку астильб. У кінці жовтня або початку листопада вирізують слабкі та пошкоджені гілки гортензій. В цей же час обрізають і іриси, залишаючи пеньки до 10 см у висоту.

Обрізка клематисів вимагає навичок, а її схема багато в чому визначається групою, до якої рослини належать.

Садовий сікатор

9. Підготуйте до зими водойму.

Якщо на вашій ділянці є ставок, обов'язково очистіть його від опалого листя. При необхідності проведіть генеральне прибирання чаші водойми і не забудьте провести профілактику обладнання, яке його обслуговує. У маленького ставка (площею до 20 кв.м і глибиною до 0,8 м) обов'язково злийте воду, попередньо підготувавши всі умови для зимівлі риб і рослин.

10. Подбайте про водні рослини.

Болотні і мілководні рослини обрізають під корінь, незимостійкі культури (деякі осоки, канни, іриси, циперус) переносять в темне і захищене від сонячного світла місце з температурою повітря близько 5°С і при цьому стежать за тим, щоб субстрат в горщиках весь час залишався вологим.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.