Посівна в Полтавській громаді під загрозою зриву

Депутати Полтавської міськради підтримали виділення 17 млн грн на зерно і паливо фермерам. Проте сесію перенесли з 21 квітня на 12 травня, тому до початку посівних робіт насіння вони так і не отримають.

Йде мова насіння кукурудзи, соняшнику і пшениці на суму 2,8 млн грн, добрив на 4,3 млн грн, засобів захисту рослин на 2,7 млн грн. Щодо дизельного пального та бензину вартістю 7 млн грн, то депутати остаточно не визначилися, оскільки є пропозиція передати його на потреби військовим.

Про це пише інтернет-видання Полтавщина.

На черговому засіданні комісії Полтавської міськради із земельних питань, розглянули проект рішення про перерозподіл насіння, добрив і палива, які закупили восени 2022 року за програмами поліпшення сільськогосподарських угідь. Всього планують розподілити між місцевими фермерами товарів на суму 17 млн грн.

На депутатську комісію прийшов фермер Ігор Ященко, який очікує на допомогу. Він приїхав з Мар'їнки на один день і пояснив депутатам, що саме 21 квітня на сесії потрібно передати цю допомогу, бо далі вже пізно сіяти.

«Рішення про допомогу потрібно прийняти якнайшвидше. Оскільки кінець квітня — це крайні строки посіву кукурудзи й соняшнику. Фермери уже підготували техніку й у наступний понеділок готові виїхати на посівну, якраз дозволяє тепла погода без опадів. Зараз насіння знаходиться на складі Управління капітального будівництва і якщо його не використають протягом найближчого тижня, з часом воно просто згниє», — пояснив Представник Асоціації фермерів та голова її Полтавського районного осередку Олег Слизько.

Допомогу має отримати близько 60 дрібних фермерів Полтавської громади, які мають по 15-20 га землі. На початку березня депутати пообіцяли, що виділять допомогу, тому фермери не закуповували зерно для посіву і зараз їм просто нічого садити. У відповідь на допомогу фермери готові повернути 20% урожаю громаді.

Разом із цим депутати не затверджували фінансування програми «Сади Перемоги» на 2023 рік. Олег Слизько повідомив, що в управління земельних ресурсів 660 приватних домогосподарств подали запити на отримання насіннєвого матеріалу, зокрема, для посадки овочів на своїх городах.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.