14 листопада Земля

Висока кислотність грунту провокує ріст бур'янів

Після закінчення збору врожаю, восени варто потурбуватись про стан землі. Високий рівень кислотності грунту може спровокувати щільний ріст бур'янів наступної весни.

Серед них: польовий хвощ, кінський щавель, мокриця, осока , Іван-да-Мар'я, подорожник, пікульнік, дика м'ята, триколірна фіалка.

Про це пише Zemliak.com.

За нормами кислий грунт має рН до 5,5, нейтральна — рН 5,5-7, лужна — рН вище 7.

Існує кілька способів розкислювати грунт на ділянці восени. Городникам радять знижувати кислотність грунтів за допомогою посіву сидератів, які крім підвищення рН:

  • пригнічують ріст бур'янів
  • збагачують грунт азотом
  • покращують склад грунту, роблячи її більш пухкою
  • допомагають в позбавленні від шкідників (дротяники, нематоди)
  • служать органічним добривом.

Також доломітове борошно, яке отримують в результаті дроблення доломіту, допоможе знизити кислотність грунту. У складі він містить магній і кальцій, які вимиваються з кислих грунтів. 

Залежно від рН землі вносять від 30 до 50 кг доломіткі на сотку восени при перекопуванні, після збирання врожаю. Навесні внесення доломітового борошна відбувається за 2 тижні до посадки овочів. У кислий грунт доломітове борошно вносять 1 раз в 6 років.

«Розкислення грунту восени проводять, застосовуючи також гашене вапно або пушонку восени після збирання культур. Вапно розсипають по поверхні землі, витрачаючи 500 г на 10 кв.м. Повторну обробку проводять через 3-5 років», — додали експерти.

Крейда має природне походження і дуже часто застосовується в якості раскислителя грунту. Його розсипають навесні прямо по снігу. Талі води, розчиняючи його крупиці, забирають їх у землю. Застосовувати можна щорічно, але в невеликих дозах, щоб уникнути засолення грунту.

Актуально: Десять суворих заборон для вашого саду.

Одним з натуральних раскислювачів і джерелом калію, фосфору і багатьох мікроелементів є зола. Її перевага перед іншими полягає в тому, що її можна додавати в протягом всього вегетативного періоду. Золу вносять при перекопуванні грунту в кількості 1 кг на 1 кв.м, і вносять в лунку при посадці. Вона виконуючи кілька функцій, є:

  • розкислювачем
  • добривом
  • покращувачів ґрунту
  • відлякувачем шкідників.

Для приведення рН в норму застосовують і гіпс. У нього є одна особливість, він розчиняється не в воді, а в кислоті, тобто реагує з кислотами, що знаходяться в грунті, і доводить рН до 6-7. 

«При повторному закисленні він вступає знову в реакцію, знижуючи кислотність грунту. Норми внесення коливаються від 400 г на кислих землях, до 100 г на слабокислих на 1 кв.м», — кажуть екперти. 

Частота використання раскислителей на ділянці залежить від стану ґрунту. На кислих грунтах процедуру проводять 1 раз в 4 роки, на слабокислих 1 раз в 5-6 років. Але, щоб підтримувати рН на потрібному рівні, необхідно щороку проводити певні маніпуляції. При перекопуванні грунту навесні вносять незначну кількість доломітового борошна, а при посадці рослини в лунку додають жменьку попелу.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022. 

Читайте також: 

Керуй своєю землею вигідно разом із агенцією Volodar

0 800-33-14-60