На Київщині викрито земельні схеми депутатів

Депутати селищної ради організували механізм привласнення землі через її продаж підконтрольній приватній структурі. За попередніми даними, ціна була в 10 разів нижче ринкової. Такі дії завдали територіальній громаді збитків на понад 700 млн грн.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

СБУ викрила посадовців однієї з селищних рад Київської області на багатомільйонних махінаціях із земельними ділянками в Обухівському районі.

«Чиновники селищної ради залучили до протиправної оборудки суб’єкта оціночної діяльності, який виготовив висновки про експертну грошову оцінку земельних ділянок, призначених під забудову. Згідно з цим документом вартість земель була значно меншою за реальну. На підставі цього висновку селищна рада реалізувала підконтрольній приватній структурі 7 земельних ділянок загальною площею понад 26 га», — повідомили у службі.  

Зловмисники сплатили громаді 55 млн грн. Тоді як за оцінками фахівців середня ринкова вартість зазначеної землі становить майже 800 млн грн.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці провели 26 обшуків за адресами роботи та мешкання зловмисників. У ході обшуків вилучено:

  • оригінали документів щодо продажу земельних ділянок селищної ради за заниженою вартістю;
  • первинну фінансово-господарську документацію та чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність.

Триває досудове слідство за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України для виявлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до схеми осіб.

По темі: 

На Закарпатті сільський голова завдав збитків понад 7 млн грн

На Одещині фермер завдав збитків на 2 млн грн

На Хмельниччині Укрзалізниця сплатить громаді понад 700 тис грн

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.