Іноземні українці зможуть брати участь в ринку землі — думка

Законопроект №6368 про множинне громадянство є спробою легалізувати доступ на ринок сільськогосподарських земель для іноземців з українським корінням. 

Таку думку озвучила Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com.

«Було би логічним встановити на певний час мораторій, наприклад, 5 років для таких громадян для придбання с/г землі. Це дозволить зберегти чистоту намірів етнічних українців і забезпечить їх реальне бажання працювати на землі, а не втілить на практиці  ефект швидких спекулятивних інветицій. Ми ж бачимо, що світові ринки капіталів перегріті вільними грішми, які потрібно кудись вигідно вкласти. Земля, а відтак і продовольство, — хороший варіант для цього»,  —  наголосила Наталія Білоусова.

На думку експерта, це така спроба легалізувати іноземний капітал на внутрішньому ринку землі для придбання сільськогосподарських паїв.

«За законом 552-IX  право власності на землю отримали громадяни України, юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава», — зазначила Наталія Білоусова.

Читайте також: Експерти нагадали, як поділити земельну ділянку.

Наразі не існує юридичних перепон, які б забороняли придбання с/г землі «етнічним українцям-іноземцям» з новою українською пропискою (при цьому ми досі не зрозуміло, чи збережеться у них якесь інше громадянство). Крім того, їм же ніхто не заборонить і створювати українські юридичні компанії. Тобто це схоже на добре продуману «тиху» схему заведення іноземного капіталу під придбання землі.

З 1 липня 2021 року землю почали купувати фізособи (100 га в одні руки), а з 1 січня 2024 року до кола покупців додаються юридичні особи, які на рівні з фізичними особами отримають однакову земельну «стелю» — 10 тис. га в одні руки. 

 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.