Фермери-іноземці хочуть купувати українську землю

Фермер Дітріх Трайс три роки тому очолив в Україні агрокомпанію у Київській області. Раніше вона належала українцям, але збанкрутіла і опинилася у власності банку, тож невдовзі була викуплена німецьким інвестором.

Але страту вільного ринку землі в Україні з 1 липня німецький аграрій побоюється, що буде з його підприємством «УІФК Агро». Адже у найближчі три роки низка їхніх договорів оренди земельних ділянок закінчуються, а отже, хтось може захотіти їх викупити. Тобто на землю позариться хтось інший, бо з набранням законної сили, українське законодавство забороняє іноземцям купувати землю.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Справді німецькому фермеру перейшли усі діючі договори оренди земельних паїв, а це майже 4 000 га,  які належать близько півтори тисячи пайовиків на Київщині. 

«Ми багато вкладаємо в ці землі. Ми вносимо добрива, те ж саме вапно, обробляємо, проводимо всі заходи для підняття родючості земель. Відповідно побоюємося, що ці землі куплять інші власники, і як кажуть, усі вершки достануться іншим. Я би хотів мати такі ж права на купівлю землі, як і мої сусіди українські фермери», — такої думки притримуються не тільки Дітріх Трайс, а інші  іноземні інвестори-фермери.

Експерт аналітичного центру Дмитро Ливч, впевнений, що у разі обмежень для іноземців, очікувати серйозні інвестиції в український аграрний бізнес буде доволі важко. Згідно наших розрахунків, ліберальна модель могла б принести українській економіці близько 85 млрд доларів додаткового приросту ВВП за наступні 10 років.

«Іноземці ж не заберуть з собою українську землю, якщо я її купую, це означає, що я залишаюсь тут і далі інвестую в українське господарство», — стверджує Дітріх Трайс.

 Поки що очільник підприємства спокійно відноситься до відкриття ринку землі, але запевняє, що тепер буде уважніше переглядати інвестиції, та сподівається, що українська влада таки перегляне ці обмеження. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.