Правники озвучили ТОП-5 найпоширеніших питань у сфері землі

Юристи Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області визначили перелік основних проблемних питань, із якими мешканці Полтавщини найчастіше до них звертаються протягом останнього періоду. Більшість звернень стосуються приватизації земельної ділянки, оформлення кадастрових номерів, встановлення меж ділянок та оформлення орендних відносин.

Про це сказав Олександр Черчатий, директор регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області в рамках престуру Координаційного центру з надання правової допомоги «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин» (Полтава).

Протягом 2021 року до Полтавського центру надійшло 817 звернень по земельним питанням. Здебільшого їх зміст був направлений на:

  1. Приватизація земельної ділянки
  2. Оформлення кадастрового номеру на земельну ділянку
  3. Укладення та розірвання договору оренди земельної ділянки
  4. Порядок встановлення меж земельної ділянки
  5. Порядок оформлення спадщини на земельну ділянку

Як зазначив керівник центру, правники системи Безоплатної правничої допомоги протягом січня-вересня 2021 року провели 274 просвітницькі заходи із земельних питань для населення, представників органів місцевого самоврядування тощо:

  • Консультування в старостинських округах
  • Інформування аграріїв з земельних питань
  • Консультування за допомогою SKYPE-зв'язку
  • Комунікативні заходи з інформування про земельну реформу
  • Консультативні пункти доступу до БПД
  • Вуличне інформування населення

«За поточний 2021 рік нами здійснена 5 921 публікація на земельну тематику у медіа (телебачення, радіо, преса, інтернет-ЗМІ, соцмережі), проведено 865 трансляцій соціальних роликів, що роз'яснюють земельне законодавство, розміщено 118 сітілайтів та плакатів по всій Україні, 3040 правопросвітницьких заходів на земельну тематику у всіх регіонах», — розповів Олександр Черчатий.

За словами Олени Литвиненко, заступниці голови Офісу Ради Європи в Україні, українська система безоплатної правової допомоги продовжує залишатися однією з найбільш динамічних і розвинутих систем надання правової допомоги, яка активно продовжує впроваджувати і стандарти Ради Європи, і практику Європейського суду з прав людини. Для Ради Європи підтримка системи безоплатної правової допомоги була і є одним із пріоритетів діяльності.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.