В Україні нагадали, як отримати послугу е-лікарняний

В Україні з 1 жовтня 2021 року всі заклади охорони здоров'я видають електронні лікарняні. У червні цього ж року стартував перехідний етап запуску е-лікарняних по всій Україні.

Про це пише Міністерство охорони здоров'я України.

Щоб отримати довідку, треба першочергово звернутися для медичного огляду до лікаря, який встановить факт тимчасової непрацездатності та сформує електронний медичний висновок у Реєстрі медичних висновків.

«МВТН (медичний висновок тимчасової непрацездатності) з моменту накладання на нього КЕП лікаря автоматично передається з електронної системи охорони здоров’я до Електронного реєстру листків непрацездатності», — повідомили в міністерстві. 

Раніше, Zemliak.com вже писав про послугу е-лікарняний.

На підставі МВТН формується листок непрацездатності, вінмає унікальний реєстраційний номер і надійде роботодавцю пацієнта в його кабінет страхувальника і самому пацієнту в його особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду.

«Дані електронного листка непрацездатності надходять до Реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України у закритому вигляді та відразу відображається в Електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) у відповідному статусі. Через 7 днів після закриття електронний переходить у статус «Готовий до сплати». На підставі сформованої заяви-розрахунку за даними Реєстру страхувальник може робити виплату», — додали фахівці.

Е-лікарняний — електронний документ, що засвідчує факт тимчасової непрацездатності особи. Він є підставою для звільнення від роботи та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. 

Пацієнт зобов'язаний повідомити про відкриття е-лікарняного свого роботодавця будь-яким зручним обом способом, наприклад, телефоном. Всю необхідну інформацію про е-лікарняний роботодавець зможе побачити у своєму Електронному кабінеті страхувальника на порталі Пенсійного фонду України. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.