Годівнички для птахів слід робити маленького розміру — порада

Великі та високі годівниці для птахів стануть у нагоді не лише дрібним птахам, а й великим — голубам, у яких і так багато можливостей знайти собі поживу у місті. Краще потурбуватися про малих комахоїдних птахів, яким з настанням морозів та ожеледі на гілках дуже важко здобувати комашок з-під кори дерев і гілок. Це перш за все синиці та дятли.

Про це для Weekend.Today розповіла орнітологиня Наталя Атамась.

«Не робіть великі та високі будиночки, якщо не хочете, аби вашу годівничку окупували винятково голуби», — порадила науковиця.

Дивіться також Годівничка для птахів своїми руками: 10 простих способів

За її словами, саме для дрібних птахів кращі рухливі конструкції, що розгойдуються, у тому числі зроблені з 3- чи 5-літрових пластикових пляшок або великих металевих банок з-під кави. 

Тільки слід потурбуватися, аби птах не поранив лапки об гострий пластиковий чи металевий край. Наприклад, можна обклеїти краї скотчем.

Для трохи більших омелюхів, дроздів та сойок краще робити годівничку розміром 30х40 см. 

«Обов’язково подбайте про захисний дах. Годівничка має витримувати вітер, мокрий сніг і морози. Їжа не повинна мокнути та примерзати», — звертає увагу пані Наталя.

Найкращі — невеличкі пластикові та необроблені дерев’яні конструкції, які легко почистити та позбавити старих залишків корму.

Годівничку можна повісити як на бокових гілках дерев, так і міцно прикрутити до стовбура (якщо поруч нема котів), велику годівничку — вкопати на стовбі у землю. У цьому випадку стовб має бути гладенький (від котів), а за потребою містити захисну металеву муфту як захист від білок. 

Читайте також Садівникам нагадали, чим годувати зимових птахів

Не розміщуйте будиночок на стовпі посередині великої галявини, бо на пташок може почати полювати малий яструб. Загалом потурбуйтесь, аби годівничка була недоступною для хижаків (котів і куниць), наприклад, не висіла поруч із огорожею, над низькими товстими гілками, серед низьких кущів. Найоптимальніша висота для годівнички — 1,5 м.

Важливо, щоб до годівниці у птахів був вільний підліт. Не вішайте годівнички поруч із місцями, де весь час ходить багато людей або машин. 

Хоч міські птахи значно менше бояться людей, але до вашої годівниці можуть завітати також і цікаві види, що кочують, зупиняються у місті тільки підгодуватися й уникають людей. 

Найкраще місце — десь на узліссі або на краю галявини великого парку або лісопарку, подалі від пішохідних доріжок та автотрас.

Саме у великих парках, лісопарках і скверах мешкають ті види, підгодівля для яких дуже важлива. У вдало підібраному місці можна розмістити декілька годівничок для різних видів — рухому для синиць і повзиків, більшу й добре закріплену для омелюхів, зеленяків, горобців та інших дрібних зерноїдних птахів, столик на пеньку для дроздів, зябликів, шпаків і вільшанок, що воліють харчуватися із землі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.