Родина з Харкова продала квартиру щоб висадити лавандове поле в селі

У селі Новоселівка Нововодолазької громади, росте майже 5 тисяч кущів лаванди. Три роки тому Дмитро та Алла Кущ почали закладати поле. Заради мрії про лавандову ферму lavender.mom подружжя продало квартиру у Харкові та переїхало до села. 

Про це стало відомо від Суспільного.

«Я була психологом, потім сиділа з дітьми в декреті й зрозуміла, що хочу й буду садити лаванду. Мені родичі, друзі, навіть бабуся казали, мовляв, як я буду цим займатися, бо нічого про це не знаю», — згадує Алла.

Три роки тому Алла й Дмитро вирішили продати квартиру: вклалися у дачу та молодіжний кредит.

«Я завжди хотів свій сімейний бізнес, а Алла якраз загорілася ідеєю лаванди. Ми поїхали в Київ до друзів, проговорювали бізнес-ідеї, чим можемо зайнятися. Там виникла ідея: в радіусі 50-60 км від Харкова знайдемо якусь мальовничу місцевість й будемо висаджувати лавандове поле. Так почався наш маленький бізнес», — розповідає Дмитро Кущ.

Дмитро згадує, коли приїхали в село, на їхній ділянці все було в бур'янах. Сусіди сумнівалися, що у людей з міста вийде привести її до ладу. Питали, що збираємося садити. Відповідали — лаванду, отака у них ідея про поле. У людей був розрив шаблонів — як це садити не городину, на землі треба саджати городину, а вони — квіточки. Питали — з чим їдять лаванду.

«Сусіди дивувалися з нашої працездатності, ми дуже багато працюємо. У нас органічна ферма, ми свою лаванду використовуємо в косметиці, жодної хімії, бур'ян ми прибираємо вручну. Це тяжка праця, бо ти тільки закінчив, знову доводиться розпочинати прополювання. Кожен кущик треба підстригти, це теж робиться вручну», — розповів Дмитро.

Подружжя впевнені, розвивати бізнес саме в селі — важливо для країни.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.