На Київщині селяни створили справжнє європейське село

Мешканці села Бобриця на Київщині об'єдналися і почали наново відроджувати та створювати нове село — село, де хочеться жити. Нині тут реалізують багато класних ініціатив: на вулицях встановлені камери відеоспостереження, побудовані велодоріжки та проводиться власний кінофестиваль. Також в місцевій церкві відбуваються концерти симфонічної музики.

Про це розповідає видавництво ШоТам.

Автором проекту «Казкове село Бобриця» став місцевий активіст, підприємець Роман Іваненко. За освітою він економіст, тож чоловік сам розробив план розвитку села.

«За 5 років бюджет Бобриці зріс до 6 млн грн. Тут є парки, атракціони, арт-село та пансіон для коней», — ідеться в сюжеті.

Для надання Бобриці індивідуальності та створення позитивного іміджу реалізуються декілька соціокультурних напрямків.  

Паблік-арт — коли витвори мистецтва презентуються не у стінах музеїв, а оточують глядача саме у суспільному просторі. Це ландшафтний дизайн, стрiт-арт, малі архітектурні форми тощо. 

«Також в селі діє колективна практика модернізації спільного простору — коли кожен мешканець села виходить за коло свого двору та залучається до загальної справи. Зрозуміло, що це формує зовсім інше ставлення до території за межами «приватного» — вона отримує частину праці та енергії кожного мешканця, та набуває цінності в його очах. До того ж, зміцнюються сусідські зв’язки, а спільний час, наповнений колективною працею на загальну користь, набуває нового сенсу», — діляться місцеві мешканці. 

Жителі села зазначають, усе, що вони роблять — це все для мешканців Бобриці. У них є власна думка щодо розвитку села, що згодом саме стане витвором мистецтва та мотивуючим прикладом для інших населених пунктів України.  

Назва села походить від «бобер», адже у річках поблизу були дуже великі популяції бобра. Одна з річок також називалася Бобриця.

Офіційною датою заснування села як адміністративної одиниці «слобода Бобриця» вважають 1648 рік. Але місцеві відзначають нову дату народження. У 2014 році село відродилось.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.