Експерти поділились досвідом вишивання хрестиком для початківців

Оволодіти вмінням вишивати сьогодні неважко, для початківців пропонуються спеціальні набори з готовими малюнками, необхідними інструментами. Різноманітні схеми сорочки, пейзажу чи оригінального узору можна знайти окремо в інтернеті.

Про це пише інтернет видання vzhe-vzhe.

Створити дійсно чудову річ з урахуванням українських традицій можна тільки тоді, коли майстриня вміє підбирати якісні матеріали. 

Для вишивання хрестиком можна використовувати нитки з:

  • льон, вовну, 
  • бавовну, коноплі,
  • шовк, муліне.

«Обов’язково звіряйте коди кольорів на схемі та у вибраного виробника, незначна різниця відтінку може зіпсувати загальне враження від вишивки», — радять експерти 

Хрестик гарно виходить на будь-якому полотні, яке має рівномірну сітчасту структуру. Сучасні жінки вишивають:

  • На льоні
  • На шифоні
  • На габардині
  • На домотканому полотні.

«Витончені вироби найкраще виглядають на канві з кліткою невеликого розміру, об’ємні малюнки чудово виділяються на рідшому полотні. Розмір осередків зазвичай позначає спеціальний код на полотні, наприклад, Аїда №16 чи Аїда №14», — зазначають досвідні рукодільниці.

Товщина і розмір вушка голки залежить від щільності тканини. Єдине правило — кінчик знаряддя має бути заокругленим, щоб вишивальниця не проколола пальці та не заляпала кров’ю канву.

Щоб навчитися правильно вишивати хрестиком, господині знадобляться п’яльця. Вони необхідні, коли матерія під вишивку є не надто цупка, і малюнок чи текст може «поповзти». Коли тканина ковзає, виводити візерунки не дуже зручно. Зазвичай пристрій укомплектований спеціальним обручем чи замком, який закріплює полотно.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.