Поблизу Калуша село Діброва на межі вимирання

Село Діброва Івано-Франківської області розташоване за 30 км від міста Калуша, і в ньому залишилось приблизно 60 хат. 

Єдине місце, що приваблює мешканців Діброви — церква. Сільський клуб та школа порожніють. І хоча населений пункт перебуває на межі зникнення, селяни переконують, що живуть вони дружно, намагаючись берегти древні тутешні традиції.

Про це інформує Радіо Свобода.

Добиратися до райцентру доводиться по суцільному бездоріжжю. І хоча автобуси ходять кілька разів на день, пасажирами є здебільшого пільговики-пенсіонери — молоді в селі майже не залишилось. 

«Сьогодні у Діброві є лише троє працевлаштованих мешканців: учитель, завклубу і медсестра. Однією з найстаріших родин цього села є сім’я Касько. Розалія Касько разом з чоловіком мешкає тут понад 65 років. Вона каже: до Діброви потрапила із Німеччини», — пише видання.

Раніше в Діброві люди мали землю і вирощували овес на продаж чи овочі, був колгосп. Тепер на полях здебільшого росте ріпак одного бізнесмена-орендатора з Данії. Відтак люди тут живуть лише за рахунок своїх городів та худоби.

Церква на сьогодні єдине, що гуртує селян у Діброві, зазначають місцеві мешканці. Храм має назву Успіння Богородиці та збудований 1816 року. Тоді у Діброві жило понад півтисячі людей. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.