На Сумщині вимирає стародавнє село Виднівка

У селі Виднівка Краснопільської громади, що на Сумщині, залишилось четверо людей.  До сусідніх населених пунктів — або пішки, або їздять на мотоблоці, який є в одному з дворів. Та й самих дворів, де ще живуть люди, залишилося три. У двох з них мешкають пенсіонерки. 

Про це стало відомо з сюжету Суспільного.

Пасажирського сполучення з селом немає. Село простягається на кілька кілометрів, але садиби зустрічаються нечасто. У 18 столітті у Виднівці жило 700 людей. Відтоді населення скорочувалося, доки до сьогодні не залишилося четверо. 

«Молодші повиїжджали, старіші — кого діти забрали, хто повмирав. А ще раніше, до 2000 року, і ферма тут була, і тракторна бригада тут була. Село жило. Потім людей стало менше, закрили магазин, ще менше стало — закрили клуб. Потім і фельдшерський пункт закрили. Розпався колгосп, реорганізація в колгосп пройшла, потім ферму і тварин вивезли. І так воно потрошку занепадало», — розповів Олексій Дяченко, староста Хмелівського старостинського округу.

У селі є електрика, також в робочому стані водопровід. Щоправда, користується ним переважно тільки Надія Іванівна, бо в інших садибах є колодязі. Коли в цьому є потреба, жінка ходить вмикати воду за кількасот метрів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.