У покинутому селі Хоросна залишилось майже півсотні людей

На Івано-Франківщині у селі Хоросна проживають 46 людей. Нині Хоросна — це три вулиці, відділені одна від одної полями й лісами. Щоп'ятниці до села приїжджає автокрамниця — привозить хліб, харчі, ліки.

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

Більша частина населення — близькі родичі депортованих упродовж 1944-1950 років жителів Надсяння. До початку 90 років в селі були крамниця і клуб, де показували фільми та проводили шахові турніри. 

«Тут крутили кіно, грали в шахи, бадмінтон і більярд. Багато вихідців із села були депутатами, вчителями та професійними спортсменами. Нині в Хоросну, куди веде оббита ґрунтова дорога, харчі та ліки людям привозять спеціальним автобусом»,  — розповіла жителька села Святослава Яніцька.

За словами жінки, ще дітьми ходили до церкви в Молодилів. Ішли босі, а мешти чи чоботи несли в руках. Потім комуністи вже забороняли нам ходити, то ми таємно йшли й колядувати, і в церкву.

На сьогодні в селі, каже Святослава Яніцька, залишилися кілька стариків — таких, як вона, які повернулися доживати у своїх батьківських домівках.

Житель Хоросної, лісник Володимир Годованець каже, аби село віджило, потрібно заохочувати інвесторів. І додає: через «важку» землю перспективним напрямом для розвитку в селі є тваринництво і ягідництво.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.