Переселенці з 14 регіонів можуть отримати статус ВПО — уряд

В Україні громадам надали право на надання статусу переселенця внутрішньо переміщеним особам ( ВПО). Для отримання довідки особа має звернутись до органів соцзахисту райдержадміністрацій (районних військових адміністрацій) та міських рад міст обласного значення.

Про це повідомляє Децентралізація.

Для ОМС в громадах, утворених з містами обласного значення принцип діяльності не змінився: посадові особи приймають документи, видають довідки, формують електронні справи та вносять інформацію до бази ВПО (Єдина інформаційна база даних про внутрішньо переміщених осіб).

«Для інших ОМС необхідно уповноважити відповідний виконавчий орган або ЦНАП (та окремих працівників) на прийом документів, прийняття рішення та видачу довідки ВПО, реєстрацію заяву з формуванням електронної справи. Уповноважити на такі дії можна також старосту», — зазначили експерти. 

На отримання довідки мають право особи, які після введення воєнного стану (24.02.2022) перемістились із регіонів, які визначені Урядом (розпорядження № 204-р):

  • Волинська область, Дніпропетровська область, Донецька область
  • Житомирська область, Запорізька область
  • Київська область, м. Київ
  • Луганська область, Миколаївська область
  • Одеська область, Сумська область
  • Харківська область, Херсонська область, Чернігівська область

На даний момент виконавчі органи сільських, селищних, міських міст районного значення рад не мають можливості сформувати відповідні електронні справи і на думку АМУ поки не можуть видавати довідки. 

Тому, рекомендуємо громадянам звертатись до органів соцзахисту РДА/РВА. Зазначена проблема має бути вирішена налагодженням електронної взаємодії у найближчих декілька днів.

Читайте також: 

В Україні заборонили білоруські лікарські засоби

На Закарпатті для евакуації людей придбали броньовані автобуси

Міністром аграрної політики став Микола Сольський

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.