На Полтавщині віряни власним коштом будують нову церкву

Храм Всіх Святих Православної церкви України споруджують у Миргороді на Полтавщині. Допомагають у цьому парафіяни — жертвують гроші, матеріали та працюють на будівництві. 

Про це інформує Суспільне.

Споруджують храм неподалік від церкви, яку зруйнували 60 років тому.

«Проіснувала ця церква до 1962-го року. 11 листопада радянською владою вона була знищена», — говорить директор Миргородського краєзнавчого музею Андрій Фесенко.

Згодом церкву відродило районове козацьке товариство «Миргородський полк українського козацтва». Настоятель Свято-Троїцької громади ПЦУ у Миргороді Сергій Лаврик каже, нині у цьому приміщенні влаштовують богослужіння. Цей вагончик, точніше 25-тонний контейнер морський директор арматурного заводу пожертвував. Коли його поставили, коли ця консервна банка на морозі у 27 градусів, люди служили у цьому вагончику. 

«Ми хочемо Малу церкву відродити, щоб вона була побудована. І щоб не просто називалася церквою, а церква-пам’ять. Тепер у нас багато воїнів побитих, і в часи Голодомору, які люди були замучені, замордовані. Тут будуть таблиці вигравіювані, де будуть описані імена тих людей, тих воїнів, які були закатовані», — говорить настоятель храму Миколай.

Висота споруди до хреста, який встановлять, 19 м. Нині звели менше 10% від запланованого.

«Основний масив цегли у нас бувалий у використанні. Ми ухвалили рішення закласти стару цеглу, бо зараз нова цегла в ціні і вона не дуже якісна.Плюс ми ще додали таку вставку декоративну – це цегли з монастирів та церков, які були зруйновані у найближчих селах, найближчих містах», — розповідає Олександр Карпенко, директор підрядної організації.

За словами Олександра Карпенка, завершити роботи планують приблизно за 7 років. На тривалість впливає фінансування та відсутність досвіду побудови церков.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.