Чоловікам дозволять їхати за кордон за умови сплати щомісячних внесків

У ВРУ зареєстрували законопроект 8029 про внесення змін до Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» щодо порядку виїзду громадян за кордон в особливий період на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України.

Згідно документу, чоловіки можуть перетинати кордон, сплативши гарантійний внесок до державного банку у сумі 13 тис. грн.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

«Враховуючи критичну важливість підтримки громадян, які опинились у складних життєвих обставинах, зміцнення економіки (а отже і обороноздатності), сприяння покращенню фінансового забезпечення ЗСУ, і виникла необхідність унормувати можливість виїжджати під час воєнного стану «військовозобов’язаним» за кордон на умовах гарантованої підтримки ЗСУ», — ідеться у повідомленні.

Зокрема, йдеться про:

  • гарантійний внесок в державний банк в сумі 5 неоподаткованих мінімумів для працездатних громадян (станом на теперішній час це 13 тис. грн.), з якого щомісяця сума, яка дорівнює податкам з мінімальної зарплати (станом на тепер це 2697,5 = ЄСВ 22% - 1430,0 + ПДФО 18% - 1170,0 + військовий збір 1,5% - 97,5), буде перераховуватися на рахунок ЗСУ
  • письмове підтвердження добровільного обов’язку поповнювати цей рахунок (з внеском) щомісяця на ту ж суму податків з мінімалки і дозвіл звідти перераховувати щомісяця кошти на рахунок ЗСУ.

Крім того, депутати хочуть ввести збір для тих українців, які незаконно виїхали за кордон під час дії воєнного стану. Йдеться про внесок розміром 10 неоподаткованих мінімумів для працездатних громадян, тобто 26 тисяч гривень, за кожен місяць перебування за кордоном.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.