На Вінниччині 30 громад відмовилися від московського патріархату

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 30 релігійних громад на Вінниччині відмовилися від Московського патріархату.

Про це повідомляє Суспільне.

За його словами Ігора Салецького, начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА, усі 30 парафій уже подали документи, необхідні для зміни підлеглості. Але юридично усе завершити та зареєструвати наразі немає можливості. Адже в умовах воєнного стану тимчасово не працюють реєстри.

«Сьогодні, щоб релігійна громада УПЦ в єдності з московським патріархатом перейшла під юрисдикцію православної церкви України, не потрібне погодження настоятеля, чи будь-кого з духовенства. 31 січня 2019 року набрав чинності закон про зміну підлеглості церков. Відповідно до нього для переходу скликаються загальні збори членів релігійної громади, де люди спільно ухвалюють рішення щодо зміни підлеглості і нової редакції статуту церкви. Усе потрібно оформити документально: скласти протокол зборів та список учасників, які підписуються під цими рішеннями. Ці документи подаються до органів державної влади, які приймають рішення», — пояснює Ігор Салецький.

За словами Ігоря Салецького, сьогодні у Вінницькій області нараховують 970 релігійних громад УПЦ в єдності з Московським патріархатом. Тоді як релігійних громад Православної Церкви України удвічі менше — 472 одиниці.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.