В Україні почне діяти електронна гривня

Глава Міністерства цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що пілотний запуск е-гривні планується вже у 2024 році. Відомство збирається прискорити процес розвитку державної CBDC.

Про це повідомляє РБК-Україна.

«Нещодавно мені презентували на базі продукту Stellar електронну гривню. Здійснені перші транзакції на блокчейні, можна відстежити рух цих коштів. За законодавством, у 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, проте ми хочемо почати роботу вже цього року, а не відкладати на наступний. Тому йде комунікація з Нацбанком і бізнесом. Запуск е-гривні безповоротно станеться», — зазначив Федоров.

Цифрова гривня — електрона форма валюти України. Емітент — НБУ, який планує, що е-гривня виконуватиме всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні.

Використання е-гривні має бути доступним та зручним для всіх українців. У тому числі для компаній, пересічних громадян та держорганів.

НБУ опрацьовує різні варіанти застосування е-гривні. Кожен варіант буде запрограмовано на окрему опцію через смартконтракти. З часом можуть з’явитися окремі CBDC для соцвиплат, державного кредитування тощо. Е-гривня буде доступна для міжнародних розрахунків та транскордонних платежів.

Зазначається, до офіційного запуску української CBDC Федоров планує суттєво зменшити обіг звичайних паперових грошей. Міністр вважає, що нововведення зроблять Україну одним із лідерів у сфері криптовалют, привертаючи увагу потенційних інвесторів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.