Село на Сумщині запрошує переселенців

Десять будинків для переселенців підготували жителі села Грем’ячка Шосткинського району, що на Сумщині. Тут готові безплатно прийняти українців, які рятуються від війни.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

Ще 20 років тому в селі проживало 800 людей, зараз нараховується не більше 260. Тому в селі багато покинутих будинків, які місцеві ще у перші дні війни вирішили запропонувати переселенцям.

«Ми розуміли, що в тих умовах, що були на початку війни, в селі було вижити легше, а тому ми почали готувати будинки. Зібрались з людьми і поділились на дві групи: чоловіки і жінки. Чоловіки потрусили димоходи, завозили дрова, жінки прибирали в будинках. Але виникла проблема відсутності електропостачання, бо ці будинки багато років були без світла. Нам назустріч пішли працівники громади, голова громади, наша електромережа — Ямпільський РЕМ. Так ми подолали всі нюанси і за перший тиждень змогли підготувати десять будинків», — розповідає діловод Ямпільської селищної ради Тетяна Кравченко.

Люди розмістили запрошення в соціальних мережах і на нього відгукнулось десять родин з різних міст Сумської області. Переселенцям запропонували не лише теплу оселю, а і харчування.

«Було багато дзвінків: люди з Сум телефонували і говорили, що вже декілька днів не їли, тепла у них не було. Автобус з Сум їздив і ним до нас приїхало дві сім’ї. Багато людей цікавилось, але не приїздили, бо коли дізнавались, що ми знаходимось за 20 км від кордону, у них виникав страх. Ми говорили, що у нас тихо, спокійно, але люди не були впевнені, що будуть у безпеці», — говорить Тетяна Кравченко.

Після деокупації області, більшість переселенців повернулись до власних домівок. Зараз в Грем’ячці проживає лише переселенка з Шостки Тетяна Іванівна та родина з Луганської області. Багато підготовлених осель звільнились і готові прийняти українців, що потребують домівки.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.