Вплинути на рішення держорганів допоможе Скарга — досвід

В сучасних відносинах громадянин — влада, державний орган чи орган місцевого самоврядування нехтує законними правами та інтересами заявників.

Написання Скарги вирішує проблемні питання в двічі ефективніше, тому що до таких звернень завжди посилена увага.

Про це пише Земельний фонд України.

Під час звернення громадян до органів державної влади, повноважна особа, не вирішуючи питання по суті, надає неповну відповідь (інформацію) або взагалі не розглядає належним чином, порушуючи терміни розгляду таких звернень.

Деякі державні органи у зв’язку з введенням воєнного стану призупинили надання відповідей на звернення та запити громадян на публічну інформацію, навіть на ті, що не стосуються воєнного стану, військової діяльності, надання медичної допомоги, евакуації населення тощо.

«Зокрема ст.3 Закону України «Про звернення громадян»(далі – Закон) визначає Скаргу як звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, посадових осіб», — кажуть юристи.

Обов’язково до Скарги потрібно долучити наявні у громадянина рішення або копії рішень, які приймалися за його зверненням раніше, а також інші документи, які можуть сприяти розгляду Скарги, і після розгляду повертаються громадянину. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.