Спадкоємець під час війни має право отримувати орендну плату без документів

Особа яка прийняла належним чином спадщину, але не отримала свідоцтва про право на спадщину за законом (заповітом) має право на отримання орендної плати за користування земельною ділянкою.

Про це пише Соціальна інформаційна платформа.

«Дійсно, спадкоємець, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, є її власником з часу її відкриття, а документом для підтвердження права власності на спадкове майно є свідоцтво на спадщину. Проте, відсутність реєстрації права власності не зумовлює позбавлення особи прав користування та володіння належним їй майном. На цьому наголошує Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 609/1231/19», — пояснює Сергій Корнійчук, адвокат із земельних питань.

Отож, для того, щоб отримати кошти за земельну ділянку, яка дісталась вам за заповітом і перебуває в оренді, можна скористатись одним з двох варіантів:

  • дочекатись, поки мине 4-місячний додатковий термін, отримати свідоцтво про право на спадщину та звернутись до орендаря за своїми коштами
  • скористатись правом на отримання коштів без свідоцтва про право на спадщину.

Для другого варіанту необхідно зібрати пакет документів:

  • взяти витяг з реєстру спадкових справ про реєстрацію спадкової справи
  • додати копію заяви про прийняття спадщини, яка подавалась нотаріусу для відкриття спадкової справи
  • написати заяву на ім’я орендаря (фізичної чи юридичної особи) з проханням виплатити кошти. В заяві необхідно вказати, що ви є спадкоємцем після смерті такої-то особи, вказати дату її смерті. Необхідно зазначити, що померла особа володіла земельною ділянкою (вказати кадастровий номер), яка була в оренді підприємства. Слід вказати, що саме ви є спадкоємцем цієї земельної ділянки, однак через введення воєнного стану не змогли отримати свідоцтво про право на спадщину, але маєте право на отримання орендної плати.
  • долучити банківський рахунок, куди орендар може перерахувати кошти.

За словами фахівця, у відповідності до вимог ст.13 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» висновки з приводу застосування норм права, зроблені Верховним судом, є обов’язковими для застосування суб’єктом владних повноважень.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.