Понад дві сотні місцевих депутатів увійшли в список колаборантів НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало базу даних з 1500 посадовців, які можуть працювати на користь рф. Зокрема, стали відомі понад 200 осіб, що займаються депутатською діяльністю в ОМС, та 22 голови громад, що можуть бути причетними до країни-агресора.

Про це стало відомо з головного сайту Національного агентства з питань запобігання корупції. 

«Для підготовки цієї бази даних НАЗК зібрало та опрацювало інформацію з відкритих джерел (шляхом OSINT-розвідки), від громадських організацій та антикорупційних уповноважених, а також завдяки небайдужим українцям, які надіслали близько 3 000 повідомлень про потенційних колаборантів на пошту stopzrada@nazk.gov.ua», — повідомили фахівці. 

З цих даних НАЗК відбирає корисну для Служби безпеки України (СБУ) інформацію, систематизує її, додає докази та посилання на джерела інформації.

Серед них  зокрема:

  • депутати місцевих рад та посадові особи місцевого самоврядування — 215 осіб
  • голови місцевих рад/адміністрацій — 22 особи
  • державні службовці різних рівнів — 32 особи
  • правоохоронці — 334 особи
  • керівники державних та комунальних підприємств, установ та організацій — 70 осіб
  • приватні особи — 344 особи.

Цю інформацію в подальшому використовує СБУ та інші органи досудового розслідування.

Так, до бази даних потрапив депутат Енергодарської міської ради Андрій Шевчик, який наприкінці березня 2022 року під час тимчасової окупації Енергодара добровільно погодився на посаду в окупаційних органах влади.

«За інформацією Офісу генерального прокурора, Запорізька обласна прокуратура повідомила Шевчику про підозру в колабораційній діяльності. Також у базі даних міститься інформація про депутата Маріупольської міської ради Вадима Істратова, який завдяки співпраці з рф зайняв посаду «заступника голови адміністрації м. Маріуполя», — зазначили експерти. 

Згідно з повідомленням Офісу генерального прокурора ГУ Служби безпеки в Донецькій та Луганській областях повідомило Істратову про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

Крім того, НАЗК ініціювало притягнення двох осіб, які можуть бути колаборантами, до кримінальної відповідальності. Посадовці-зрадники працювали на Харківщині та Херсонщині та допомагали ворогу, зокрема передаючи інформацію про місцевих активістів та учасників АТО.

За повідомленням НАЗК розпочато кримінальне провадження стосовно голови Глибоківської сільської ради Харківського району Харківської області, який із квітня 2022 року по теперішній час перебуваючи на тимчасово окупованій території України почав співпрацювати з представниками збройних сил та інших збройних формувань рф.

Також за повідомлення НАЗК розпочато кримінальне провадження стосовно старости Новодмитрівського старостинського округу Генічеської міської ради Херсонської області, який надавав окупантам інформацію про місцевих активістів та учасників АТО.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.