На Полтавщині будівництво центру гончарства на завершальній стадії

В Опішнянській громаді, що на Полтавщині, ремонтують приміщення, де працюватимуть гончарі та малювальниці. Крім того, проводитимуть майстер-класи та арт-терапії, зокрема, для переселенців та військових. 

У Центрі розвитку ремесел у селі Малі Будища Опішнянської громади планують створити робочі місця для майстрів та відвідувачів.

Про це стало відомо від Суспільного.

«У нас буде зона для проведення майстер-класів, виставкова зона, будуть стелажі. Також передбачена невелика фуд-зона (зона для перекусів – ред.), де відвідувачі зможуть випити каву, перепочити», — каже начальниця проєктно-інвестиційного відділу Опішнянської селищної ради Марія Волошина.

Створюють заклад у частині будівлі дитсадка, яку не використовують. Ремонт тут почали 2021 року.

«Спочатку було проведено повний демонтаж. Тобто знесено усі стіни, уся підлога. Тут була яма глибша за коліно. Потім сюди завезли ґрунт, пісочок, замостили арматурою, і залили бетоном. Найскладніше пробивати отвори, бо тут дуже товсті стіни з міцної цегли», — говорить бригадир Андрій Заброда.

Завершити роботи мали торік, але через повномасштабне вторгнення це не вдалося, каже голова громади.

«Із самого початку цей заклад створений для гончарів, малювальниць і митців, у яких немає можливості робити це вдома. Після повномасштабного вторгнення ця історія почала виглядати інакше, тому що до нас прийшли переселенці і з Слов’янська, і внутрішньо переміщені особи, яким потрібно дати якийсь поштовх чимось займатися. Головна мета – відродити гончарство», — розповідає Микола Різник, голова Опішнянської селищної ради.

За словами Миколи Різника, через повномасштабну війну ремонт здорожчав до майже 6 мільйонів гривень. Частину обладнання мають придбати орієнтовно за 700 тисяч з бюджету громади. Деякі прилади уже закупили за 530 тисяч гривень, які профінансувала Міжнародна організації з міграції населення.

Майстри, які хочуть працювати у цьому приміщенні, можуть звертатися до селищної ради, каже голова громади.

«З деякими ми говорили, що це буде на умовах, що вони оформлюватимуть ФОП, і будуть за 1 гривню орендувати робоче місце. Дехто боїться створювати ФОП, ймовірно, їх влаштовуватимемо, бо це комунальне підприємство «Опішнянська артіль», даватимемо робоче місце. Ми хочемо щоб була і реалізація цієї продукції», — додає Микола Різник.

Завершити роботи та відкрити Центр планують до кінця літа, розповів голова громади.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.