У Пущі-Водиці згоріла столітня дерев'яна садиба

Київ утратив унікальну пам'ятку дерев'яної курортно-рекреаційної архітектури початку 20 століття. В селищі Пуща-Водиця горіла пам’ятка архітектури. Дерев’яна дача 1910-1915 р. збудована за проектом арх. Брадтмана.

Про це повідомив Дмитро Перов, експерт Центру розвитку міст.

«На жаль, більше 10 років власникам дерев'яної будівлі, яка є пам'яткою архітектури місцевого значення, було не просто байдуже на її долю. Навпаки, споруда була для них тягарем, якого вони хотіли понад усе здихатися. Будівля завжди була відкрита для безхатченків та місцевої молоді. Те, що вона не згоріла раніше, можна пояснити лише свідомістю бомжів, які не мали іншого прихистку. Новий власник — Руслан Браславський, не реагував на приписи Департаменту охорони культурної спадщини щодо належної експлуатації пам'ятки. Проте, він уже позбувся тягаря», — коментує Антон Короб, архітектор.

Довідково, на ділянці 271 дачного селища Пуща-Водиця, що розташовувалися на розі 6-ої лінії та тодішньої Лермонтовської вулиці (сучасна - вул. М. Юнкерова) у період між 1910 та 1916 роками було зведено ошатний дерев'яний дачно-курортний будинок. 

Важливим засобом художньої виразності є дерев'яний різьблений  декор: яким рясно вкрито ошальовані стіни. А це: карнизи — підзори, лиштви на вікнах, точені парні колонки веранд.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.