Жителька села Зелене облаштувала у власній хаті музей вишивки

Жителька села Зелене, що на Івано-Франківщині, Василина Янушевська-Шкрібляк облаштувала у власній хаті музей вишивки.

Попри розміняний наполовину восьмий десяток літ, Василина щороку сама обробляє город, заготовляє сіно на досить великій за площею присадибі.

Про це пише видання Вікна.

Василина Янушевська-Шкрібляк — заслужена майстриня України.Народилася 6 січня 1948 року, в с. Жаб’є (тепер м. Верховина), на присілку Магура. Вже 15 років пані Василина займається бізнесом – облаштувала у власній хаті музей, куди приїжджають туристи звідусіль.

«Будівля чітко видніється з центральної дороги села Зелене. Потрібно перейти через кладку на Чорному Черемоші біля сільської ради, потім звернути праворуч і попри річку стежкою-зарінком прямувати хвилин десять до оселі вишивальниці, що розкинулася на мальовничій царинці», — ідеться в матеріалі.

Майстриня сама вигадує малюнки та візерунки, малює їх на полотні та вишиває. У скарбниці пані Василини є 51 картина та близько 500 різних вишивок. Каже, що вже і ставити немає де, все одне на одному в маленькій хатині переплітається з особистими речами.

«Мені скоро летіти в космос, тому хочу, щоб цей музей залишився в пам’яті Карпат, України, людей. Не хочу і дітям своїм роздавати, я їм і так повишивала багато. Моє бажання, аби усе то залишилось тут, у маленькій хатині у Зеленому», — каже пані Василина.

Пані Василина для своїх туристів влаштовує справжню шоу-програму: показує свої вишивки, влаштовує майстер-класи, співає пісні, читає вірші. Усіх бажаючих одягає по-гуцульськи для фотографії на пам’ятку, пригощає чаєм з карпатських трав і готує смачні гуцульські наїдки: книші, банош, вареники з бринзою та ін.

Для туристів призначена символічна плата за огляд музею — 25 гривень з однієї людини. А якщо хтось хоче ночувати, то платять 300 гривень на добу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.