На Дніпропетровщині працює музей петриківського розпису

У селищі Петриківка Дніпропетровської області працює музей корифея петриківського розпису, українського майстра народного декоративного розпису та народної декоративної графіки Федора Панка (1924-2007). 

Музей створила учениця і дочка відомого митця Валентина Панко, теж майстриня петриківського розпису. Упродовж 2 місяців вона розкладала в меморіальній кімнаті роботи батька зі своєї приватної колекції та речі, пов’язані з його життям.

Про це ідеться в матеріалі Wikipedia «Петриківський музей етнографії, побуту та мистецтва».

«Унікальність техніки та багатство орнаментальних варіацій петриківського розпису стали запорукою визнання її об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у 2013 році. Петриківка, подібно до китайської каліграфії, кубинської румби, французької кухні та інших нематеріальних цінностей світу. зайняла гідне місце у цьому списку», — йдеться у повідомленні. 

Для глибшого занурення в історію селища потрібно відвідати місцевий етнографічний музей. Тут представлено історію селища та етапи становлення петриківського ремесла. Основу експозиції складають речі з колишнього осередку петриківського розпису фабрики «Дружба». Крім стандартної екскурсії у музеї проводять майстер-класи з різноманітних технік народного ремесла.

Відвідати заклад можна за адресою: с. Петриківка, вулиця Петра Калнишевського, 36 А.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.