Громада на Хмельниччині встановила сонячну станцію на місцевий водоканал

У селищі Нова Ушиця, що на Хмельниччині, завершують роботи з монтажу сонячної електростанції. ЇЇ потужність становитиме 100 кіловат в годину, тут буде 244 сонячних панелі.

Завдяки сонячній енергії, громаді вдасться зекономити кошти, а місцевому Водоканалу — не піднімати вартість послуги з водопостачання, розповідає Суспільне.

Вона живитиме електрикою водонасосну станцію місцевого комунального госпрозрахункового підприємства «Водоканал», яке забезпечує подачу води споживачам — медичним та освітнім установам, жителям селища.

«Якщо взяти по собівартості подачі води, то у нас зараз виходить один куб води десь біля 38 гривень. На сьогодні людина платить 20 гривень, а 18 гривень — це дотація з бюджету селища. Аби ціна на подачу води не зростала з підняттям ціни на електроенергію, ми й вирішили встановити цю сонячну електростанцію», — розповів Новоушицький селищний голова Анатолій Олійник.

Кошти на встановлення сонячної електростанції, зі слів селищного голови, взяли з бюджету громади. 

«Сама технічна документація вартувала нам 250 тисяч гривень. Сонячна станція під ключ, під запуск буде вартувати бюджету 2 мільйони 800 тисяч гривень», — зазначає Олійник.

За словами селищного голови, надлишкову електроенергію, вироблену сонячною станцією, планують продавати в мережу.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.