На Прикарпатті подружжя вирощує равликів на власній фермі

Подружжя Романа та Христини Василащуків на власному городі заснувало равликову ферму у селі Корнич, що на Івано-Франківщині. Зараз у них другий равликовий сезон. На площі 25 соток є 1500 щитів з молюсками. Цьогоріч очікують отримати до 5 тонн, а 90% своєї продукції експортують в Іспанію, розповідає Суспільне.

«П'ять років тому він разом з дружиною вирішив створити равликову ферму. Купили перше поголів’я молюсків, і після трьох років експериментів ферма почала приносити дохід», — розповідає Роман. 

Комбікорм фермери готують самостійно. Він складається з вісьмох інгредієнтів. Крім того, в меню додають кальцій, каже Роман Василащук. З його слів, за сезон равлики з’їдають до 7 тонн корму.

«Ми вирощуємо один вид равлика. Називається Helix Aspersa Muller. Він споживається цілим у їжу. Бо є Helix Aspersa Maxima — він філюється, і тільки ніжка споживається. Складно доглядати, він більш вибагливий в умовах, в кормі. Потрібно точну норму виселення, кожен день годувати, кожен день поливати, щоб був якийсь результат», — розповідає фермер.

Фермерський сезон триває з лютого по листопад. На цей період наступного року планують брати на роботу двох працівників.

Роботу на фермі поділили. Дружина Василя — Христина Василащук відповідає за приготування равликів, закупівлю матеріалів, веде бухгалтерію. Планує наступного року за ним готувати сети для продажу та дегустацій для відвідувачів ферми

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.