На Прикарпатті сільрада генерує власну електроенергію для комунальних установ

Спаська сільська рада реалізувала проєкт з встановлення сонячних панелей, які забезпечують резервним живленням комунальні заклади.

Про це повідомили у пресслужбі проєкту ULEAD з Європою в Івано-Франківській області.

«Власна генерація дає можливість ОМС і ключовим комунальним закладам працювати навіть під час знеструмлень. Завдяки цьому безперебійно працюють сільська рада і ЦНАП, а також забезпечується опалення в будинку культури», — ідеться у повідомленні.

Також окремо встановили панелі для живлення дитячого садочка, що забезпечують живлення котла, гарячу воду у ДНЗ, а також опалення в сільській амбулаторії.

«Нажаль, надлишок електроенергії, яка виробляється, громада не може віддавати в мережу через високу вартість технічних умов та приладів обліку. За більш-менш сонячної погоди ми споживаємо десь 1 кВт, а можуть генерувати наші сонячні панелі до 15 кВт. Якби громада це могли віддавати в мережу та отримувати гроші, то обладнання окупилось би значно швидше», — каже голова Спаської громади Микола Медвідь.

Повідомляється, окрім власне сонячних панелей, закупили акумулятори та обладнання, що дозволяє перемикати живлення в автоматичному режимі під час знеструмлень. Це забезпечує автономну роботу 4 закладів близько восьми годин.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.