Подружжя з Харкова побудували екопоселення в селі

Подружжя Харків'ян Ольга Глушко та Максим Чукалін продали квартиру та переїхали в село Верхня Озеряна, де створили екопоселення. Разом вони заснували екопоселення, почали виготовляти пастилу з яблук, які росли у саду, а згодом — каву з жолудів, розповідає Суспільне.

Під час повномасштабного вторгнення попит на «ЖоКаву» зріс — обсяги виробництва збільшили у вісім разів. На виробництві та у розбудові екопоселення подружжю допомагають переселенці — за понад два роки вони прийняли шість родин.

«У перший рік пандемії з чоловіком продали квартиру в Харкові та придбали оточений лісом дім у Верхній Озеряній на південному заході від міста. Одразу почали думати, чим будемо заробляти, бо не хотілося повертатися до Харкова. Чоловік запропонував робити екопродукцію. Я за фахом кухар, тому це для мене близько. Ми почали виробляти спочатку пастилу. Купили цю ділянку, і тут був сад зі старовинними сортами яблук — з літа до пізньої осені родять ці яблука», — розповіла Ольга Глушко.

Після пастили підприємці вирішили розширити асортимент. Чоловік запропонував робити каву з жолудів, тому що нас оточують ліси з трьох боків саме дубові. У більшості — дуби. 

«Ми почали для себе робити, а потім зацікавилися наші друзі, родичі, й вийшло, що почали виробляти ще й каву», — розповіла Ольга.

З часом родина планує подати заявку на грант, щоб розширити виробництво й придбати автоматизовану лінію для очищення жолудів — поки роблять це вручну.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.