Село Ягідне на Чернігівщині відновлять у рамках експериментального проєкту

Розпочалися громадські консультації щодо комплексного відновлення села Ягідне на Чернігівщині, де російська армія місяць тримала в підвалі місцевих жителів.

Про це написав голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

За словами Найєма, рішенням Уряду Ягідне стало одним із шести населених пунктів які будуть відновлюватися в рамках експериментального проєкту.

«Це дуже особливий для нас проєкт. У березні минулого року село Ягідне було повністю окуповане російськими військами. У місцевій школі російські військові організували штаб, а в підвалі навчального закладу примусово утримували цивільних – понад 370 мешканців села, з них 70 — діти. Під час утримання загинуло 10 мешканців Ягідного», — зазначив Мустафа Найєм.

Наразі Державне агентство відновлення спільно з Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури працюють над розробкою загальної концепції відновлення, передачею функцій замовника та проєктуванням. Регіональна Служба відновлення також проведе громадські слухання щодо дизайн-коду будівель та споруд.

Загалом, в межах населеного пункту є близько 120 об'єктів комунальної та приватної власності. У цьому році планується відновлення житлових будинків у першу чергу.

Перед окупацією у Ягідному проживало близько 400 людей. 

«Наша мета — не лише повернути людей до їхніх домівок, але й створити новий архітектурний простір. Одним із першочергових завдань є реконструкція та модернізація житлових будинків у Ягідному. Це включатиме утеплення будівель, заміну покрівель, вікон та вхідних дверей. Крім того, планується проведення реконструкції вулиць, встановлення нових парканів та покриття доріг», — ідеться в повідомленні.

Окрім житлових будинків, особлива увага буде приділена створенню меморіалу навколо підвалу школи, який був місцем трагічних подій під час окупації. Цей меморіал стане пам'ятним символом, що зберігатиме пам'ять про загиблих і стане місцем вшанування їхньої пам'яті. Також у планах передбачається будівництво будинку культури зі сховищем та облаштуванням урбан-парку.

Ягідне, яке пережило окупацію, має стати прикладом сучасного архітектурного простору: нового та комфортного, але з врахуванням пам'яті про трагічні події російської війни проти України.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.