Наприкінці вересня закладають розарій

Троянди осінньої посадки краще ростуть та пишніше цвітуть, ніж весняної. У вересні-жовтні саме час закласти розарій. Щоб він квітнув все літо і до середини осені достатньо посадити кілька кущів різного терміну цвітіння. Кількома корчами можна отримати різнобарв'я цвіту. Є сорти хамелеони, які змінюють колір квітів кілька разів за сезон, пише газета «Рідне село».

«Маю тільки три сорти троянд, зате квітник цвіте різними кольорами. У мене сорт хамелеон Меджикал. Це плетиста троянда. Квіти спочатку персикові, потім стають помаранчеві, а на кінець цвітіння червоніють», — розповідає  Світлана Нагорна із села Миколаївка на Херсонщині.

Сорт Меджикал стійкий до хвороб. Після дощу цвіт не осипається і добре переносять спеку. Ще одна плетиста троянда хамелеон Дабл Делайт. Її квіти червоні, а при повному розкритті бутона, серединка біліє. Квіти у діаметрі 13-15 см, мають більше 30 пелюсток. 

«Ще маю троянду Алхімист. Вона всипана пишними квітами, від яких стебла гнуться до землі. Коли розцвітає, то середина рожева, а крайні пелюстки жовті. Поступово вигорають до кремових. Розкриваються бутони не всі ­відразу, тому одночасно можна побачити квіти різних кольорів. Цвіте раз на сезон. Зате цвіт тримається три тижні», — пояснює квітникарка.

Відцвілі квіти одразу зрізає не тільки для краси куща, а й для стимуляції появи нових бутонів. Бо на місці зів'ялої квітки формується зав'язь, яка  тягне з рослини сили. Раз на тиждень поливає і зворушує грунт.

Троянди люблять сонячне і закрите від вітру місце.

Яму копають за 3 дні до посадки, півметра завглибшки і на такій же відстані. 

Викопаний ґрунт змішати із половиною відра гною. Частину суміші засипати в яму й добре полити.

Саджанці на добу поставити у воду, а перед посадкою обрізати коріння на 30 см. На дно ями насипати горбок із землі. На нього поставити саджанець, розправити коріння й засипати решту землі. Акуратно утрамбувати й полити дощовою водою. Коли вона вбереться, саджанець підгорнути на 20 см у висоту.

© Карина Хоменко, 2021.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.