Експерти розповіли про методи збільшення врожайності картоплі

Посадкова картопля не любить обламування паростків на момент посадки чи безпосередньо перед відвантаженням насіннєвого матеріалу  в поле. Це призводить до втрат енергії росту і зниження врожаю до 25-30%. 

Тому необхідно забезпечити такі умови зберігання, які не призведуть до переростання паростків. 

Про це розповіли селекціонери Агріко Україна.

У березні час потурбуватися про підготовку насіннєвого матеріалу картоплі. Починають підготовку за 3-5 тижнів до бажаної дати посадки (надрання картопля до 8-10 тижнів).

Обов’язковими елементами передпосадкової підготовки насіння до висадки в ґрунт, яка забезпечує одержання дружніх сходів і формування необхідної щільності стеблистою картопляного поля (180-200 тис.стебел/га), є :

  • інспекція бульб на транспортерах при завантаженні  в біг-беги чи контейнери перед закладкою на прогрівання чи пророщування. При цьому дуже бажано не лише відібрати некондиційні бульби та обламати етильовані перерослі паростки, а й розсортувати насіннєві бульби за фракціями (30-45 та 45-60 мм). Це дозволить відрегулювати в полі правильну глибину і густину посадки
  • пророщування  насіннєвих бульб після обламування апікального ростка стимулює пробудження бокових вічок і сприяє збільшенню кількості бульб. Особливо це важливо для сорту Рів’єра
  • не рекомендовано обламування ростків для сортів Арізона, Есмі, Парадізо, Алюетт.

«Прогрів і пророщування насіннєвих бульб перед посадкою позитивно впливає на дружні сходи і строки отримання раннього врожаю. Сорти  Алюетт, Коразон, Рудольф потребують посадку добре прогрітими бульбами обов’язково в теплий ґрунт (>8-9 C). Оскільки вони мають уповільнений розвиток рослин на початку вегетації», — кажуть знавці. 

Мета пророщування насіннєвих бульб — формування невеликих (до 0.5 см довжиною) міцних ростків з кореневими бугорками в їх основі.  Такі ростки при механічному садінні менше обламуються. А з кореневих бугорків через 5-6 днів після садіння у ґрунт, розвивається міцна коренева система. При цьому важливо  отримати довжину проростків не більше 1 см.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.