Для раннього врожаю картоплі селекціонери вивели сорт Коразон

Селекціонери компанії Агріко Україна у 2023 році зареєстрували  ранній червонобульбовий сорт картоплі Коразон.
Сорт має досить високу  посухостійкість і  стійкість до вторинного росту (6 балів з 8), розтріскування бульб (7 балів з 8). При вирощуванні без поливу в умовах 2023 року  формував урожай 50-70 тонн/га.

Про це розповіли в компанії Агріко Україна, що спеціалізується на селекції картоплі.

Бульби картоплі рівномірні великого розміру, овально-видовженої форми. Шкірка гладенька блискуча, дуже привабливого червоного кольору. Вічка поверхневі, м’якуш світло-жовтий.  Чудово підходить для пакування торговим мережам.                                                                                                    

Сорт Коразон характеризується комплексом господарсько-цінних ознак ранньої картоплі:

  • Поєднання ранньостиглості (7 балів за 9-бальною шкалою) з червонобульбовістю
  • Висока посухостійкість, несхильність до вторинного росту і розтріскування бульб
  • Багатобульбовість (до 20-26 бульб)
  • Висока врожайність, значна динаміка накопичення врожаю (> 1 тон /га за добу)
  • Стійкість до парші звичайної, альтернаріозу листя, чорної ніжки і вірусних захворювань, фітофторозу бульб
  • Пластичність при вирощуванні на різних типах ґрунтів, але перевага легким ґрунтам.

«Не дивно, що в Європі цей сорт уже завоював прихильність картоплярів і користується попитом в торгових мережах.  Агрономічна команда Агріко Україна ретельно вивчала  особливості сорту та відпрацьовувала елементи його сортової агротехніки в різних природньо-кліматичних умовах  України», — діляться селекціонери.

До технології вирощування селекціонери додають:

  • обламування ростків можливе не більше одного разу. Негативно реагує на пізні терміни посадки зниженням товарності врожаю
  • в умовах України сорт характеризується схильністю до багатобульбовості
  • при вирощуванні на краплинному зрошенні, а також при зав’язуванні бульб в умовах природнього достатнього зволоження здатний формувати до 20-26 бульб під кущем. Густота посадки для фракції 35-55 мм не повинна перевищувати 40 тисяч кущів/га. Особливо це актуально на краплинному зрошенні.

Для забезпечення високої товарності бульб потребує дещо підвищених норм внесення азоту (+ 15…20% до стандартної норми). Фосфорні і калійні добрива — стандартна норма. Сорт пластичний до умов вирощування, але перевагу віддає легким супіщаним ґрунтам.

«Сорт характеризується невисоким рівнем стійкості до парші борошнистої і фузаріозу, що необхідно враховувати при виборі протруйника насіннєвих бульб і регулярного оновлення насіннєвого матеріалу», — кажуть в Агріко.

Для запобігання механічним пошкодженням при збиранні і потемнінню м’якуша при зберіганні потребує довшого періоду для формування шкірки і фізіологічного дозрівання бульб (3 тижні). Також до плюсів сорту відносять придатність  для середньо- та довготривалого зберігання при температурі +4С. ( 6 місяців і довше).

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.