Вчителька з села Збручанське розводить курей елітних порід

Жителька села Збручанське Тернопільскої області Галина Моцик за фахом педагогиня. Жінка 34 роки працює вчителькою початкових класів.

Попри любов до своєї професії, вона має одне цікаве хобі — розведення елітних курей. У курнику мешкають лівінські ситцеві, французькі барбезьє та миролюбні амрокси, пише Сільський господар.

«Раніше тримала браму, віандоти й кокінхіни. Лівінські ситцеві, французькі барбезьє та миролюбні амрокси розводжу вже п’ять років. Вони належать до м'ясо-яєчної породи. Дорослі півні можуть важити від чотирьох до п’яти кілограмів, чубарки – три-чотири кілограми. Але найголовніша особливість амроксів – їхній красивий зовнішній вигляд. Пишне пір’я, пофарбоване у чорно-білі та сірі смужки, помітне здалека», — розповідаєі Галина.

Галина Моцик розповідає, що амрокси дуже спокійні кури, на подвір’ї легко вживаються з іншими птахами та швидко прив’язуються до господарів. В утримані невибагливі. Кури — прекрасні квочки, які піклуються про своє потомство.

Галина Василівна каже, відмінною характеристикою амроксів є те, що яйцекладка починається з п'ятимісячного віку. Продуктивність складає 200-220 яєць у рік.

Щоби пернаті отримували повний набір корисних речовин, Галина Моцик вносить до раціону мелені кукурудзу, пшеницю, соєву та соняшникову макуху, сіль, рибне борошно. Обов’язковими у зимовому пташиному меню курей Галини є варена картопля та люцерна. Упродовж десяти днів дає курям вітамінізовану воду. Щоби птиця добре неслася, продовжую у курнику світловий день, використовуючи штучне освітлення.

Також переглянути характеристики порід курей можна у матеріалі Zemliak.com Топ-15 порід м’ясо-яєчних курей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.