На Сумщині фермер майже 25 років вирощує органічну городину

Житель Сумщини Андрій Марченко майже 25 років вирощує органічну городину в теплицях під брендом «Світовоч».

На тепличній площі півтори тисячі квадратних метрів, з яких 400 — зимові, культивують майже 40 видів овочевих культур, з яких близько 30 сертифіковані. Також можна ознайомитись з повним каталогом продукції, розповідає Агробізнес сьогодні.

«Я почав займатися вирощуванням овочів у 1999 році. Тоді ж і побудував першу теплицю, експериментував із культурами. Поступово зацікавився органічним виробництвом. Шукав інформацію, пробував різні агротехніки. З 2004 року повністю відмовився від використання будь-яких штучних добрив і хімічних пестицидів», — поділився засновник Андрій Марченко.

Значної уваги шосткинський аграрій надає інтенсивності виробництва, збираючи за рік щонайменше 3-4 врожаї. Для уникнення моно-вирощування давно практикує змішані посіви. Наприклад, після таких зелених культур як кріп, петрушка, селера та інші висіває огірки й помідори, збираючи їх не менше відповідно 45 та 35 кілограмів із сотки. Потім знову сіє зелень. У грунт вносить лише органічні добрива, а також деревний попіл, що містить багато калію, кальцію, мікроелементів.

Використовує господар черв’яків та звичайнісіньких жаб, які поліпшують структуру грунту, допомагають боротися з хворобами і шкідниками.

Зазначається, незабаром виповниться 20 років, як тепличне господарство Андрія Марченка набуло статусу органічного. За цей час господар виростив і поставив на продовольчий ринок України сотні тонн городини, вирощеної без жодного застосування хімічних препаратів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.