Знавці назвали головні умови тривалого зберігання картоплі

Неналежне зберігання бульб призводить до втрати товарних якостей, а відповідно, і ціни реалізації. Вентилювання насипу картоплі є головною умовою якісного зберігання, оскільки саме завдяки вентиляції з насипу відводиться зайве тепло, а продукти дихання витісняються свіжим повітрям, пише Zemliak.com.

Насамперед важливо підсушувати зібраний врожай та створити умови для загоювання механічних пошкоджень. Для цього, як правило, достатньо 2-3 тижнів активної вентиляції бульб за температури 16-18°C. 

«Даний період зберігання є важливим кроком якісного зберігання в подальшому, оскільки позбавлений зайвої вологи врожай менше уражується хворобами. А через загоєні місця травмування бульб не проникають збудники хвороб та не відбувається зайва втрата вологи», — кажуть городники.

Після даного етапу, здоровий та належно підсушений урожай поступово виводять на основний період зберігання. 

«Для цього, кожного дня, температуру картоплі знижують на 0,5°C до заданої температури. Треба враховувати, що для різної картоплі температура зберігання є також різною. Насіннєву картоплю зберігають в діапазоні 3,5-4,0°C, столову картоплю — 4-4,5°C, картоплю для переробки на чіпси чи фрі — 7-9°C», — кажуть знавці.

Варто розуміти, навіть в умовах спокою та при низьких температурах зберігання — картопля продовжує дихати, при цьому виділяється тепло та СО2.

Як можна оцінити якість зберігання картоплі взагалі?! Насамперед — це відсутність неприємного запаху в камері зберігання. Запах бродіння, гнилі чи спирту вказує на проблеми з розвитком  хвороб.  Ще одним сигналом неякісного зберігання може бути наявність конденсату на верхньому шарі бульб. В результаті конденсат може призвести до розвитку гнилей або сріблястої парші.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.